Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Maria_pavlikova.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o. chilli farma Veľký Kýr
4. júna 2017 Rozhovory od NitraDen.sk© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

ROZHOVOR: Neďaleko Nitry pestujú najštipľavejšiu chilli papričku na svete

Ak chcete ochutnať najštipľavejšiu chilli papričku na svete, nemusíte chodiť ďaleko. Vo Veľkom Kýre je malá rodinná chilli farma Chillihell, ktorá pestuje viac ako 70 odrôd rôznych chilli papričiek, medzi nimi aj tú najštipľavejšiu na svete. Viac porozprávala Mária Pavlíková, ktorá papričky pestuje spolu so svojím manželom.

Na vašej farme pestujete najštipľavejšiu chilli papričku na svete. Ako sa volá a odkiaľ pochádza?

Volá sa Carolina Reaper a aktuálne je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Pochádza z Ameriky, my si ju pestujeme na našej farme, kde jej bolo treba vytvoriť vhodné podmienky. Aj keď samozrejme úplne rovnaké podmienky, ako má v domovskej Amerike, sa jej tu u nás vytvoriť nedajú.

Dá sa nejako číselne vyjadriť jej pálivosť?

Táto najpálivejšia paprika má 2 200 000 Scovilleho jednotiek pálivosti. Scovill sa volal pán, ktorý vymyslel stupnicu pálivosti. Pre porovnanie, paprička jalapeňo, ktorá je pomerne známa, má 6 000 týchto jednotiek. To už je parádny rozdiel. Paprika je tým pálivejšia, čím má vyšší obsah kapsaicínu.

V akej forme ju ponúkate?

Túto papriku by ste nedokázali zjesť, preto sa robí v tekutej forme a s kvapátkom. Keď si dáte jednu kvapku do polievky, alebo dajme tomu aj dve – tri, tak v tej polievke sa to rozriedi a je to jedlé. Malá fľaštička stačí jednému človeku aj na rok. Ale celú papriku by bežne človek nezjedol, aj keď sú samozrejme aj takí experti, pretože ľudia stále skúšajú svoje hranice.

Chilli.jpg
© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Komu odporúčate najštipľavejšiu papričku konzumovať? Vyslovene len ľuďom, ktorí sú „vytrénovaní“ a na chilli zvyknutí?

Keď si dáte jednu kvapku do polievky, myslím si, že to zvládne každý alebo takmer každý. Ale ak by ste si ju dali na jazyk, to by ste možno museli chvíľu rozdýchavať.

Aká je prvá pomoc na uhasenie pocitu pálenia po chilli?

Mlieko, pretože mliečny tuk rozkladá kapsaicín. A ešte sa hovorí, že aj alkohol.

Mali ste aj zákazníkov, ktorí po požití vašich chilli papričiek vyzerali takpovediac všelijako?

Mali sme už všelijakých veľkých chlapov, ktorí prišli s tým, že najpálivejšiu papričku zvládnu a potom nám tam plakali (smiech).

Ako vznikol nápad založiť si farmu na chilli papričky? Ako dlho sa už tomu venujete?

Len od vlaňajška, dovtedy sme si ich pestovali len súkromne. Manžel pestuje chilli papričky asi od roku 2010 a vždy si pridával nejaké nové odrody. Máme nielen tie najštipľavejšie, ale aj rôzne okrasné – ružové, fialové… Na jednej rastlinke dokáže by aj viac farieb papričky alebo existuje aj chilli paprička, ktorá má čierne listy.

Aká veľká je vaša farma a koľko ľudí tam pracuje?

Máme približne 30 árov a pracujeme tam ja s manželom a rodičia. Je to rodinná farma.

Kde svoje výrobky predávate?

Dajú sa kúpiť u nás na farme a chodíme na predajné akcie ako je Festivalu chutí Nitrianskeho kraja. Ľudia naše výrobky ešte nepoznajú, preto chodíme na akcie, kde im môžeme o nich niečo osobne povedať.

S chilli kombinujete aj iné chute, napríklad zázvor. Ktorá je obzvlášť obľúbená?

Minulý rok sme mali napríklad veľmi obľúbenú kombináciu jahody s chilli, všetko sa nám minulo ešte na jeseň, tak teraz čakáme na novú úrodu. U nás je v podstate všetko sezónne, spracujeme to na jeseň. Nenakupujeme, všetko využívame z vlastnej záhrady.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X