Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Basement records.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
17. marca 2017 Diskusia()

BLOG: Nitriansky kultúrny sprievodca – BΔSΞMΞNT RECORDS & EwenBeatz

Nitrianske nahrávacie štúdio Basement Records bolo veľkým snom Lukáša už v ranej puberte. Vznikalo pomaly, ale o to s väčšou láskou k umeniu a produkovaniu kvalitnej hudby. Esenciou celého projektu Basement Records  je kreativita skĺbená s vášňou pre multižánrovosť a energia odvádzať robotu vždy na profesionálnej úrovni. Roky driny, sebazaprenia a nepretržitého učenia sa novým technikám práce prinášajú zaslúžené výsledky. Lebo makať na sebe a ísť za svojím snom sa jednoducho vždy vyplatí.

Ahoj, je mi veľkou cťou robiť s tebou konečne po troch rokoch rozhovor na tému tvojho nahrávacieho štúdia Basement Records v Nitre. Aký bol tvoj prvotný impulz k vytvoreniu si nahrávacieho štúdia?

K hudbe a celkovo k umeniu mám blízko už odmalička. Už ako 14-ročný pubertiak som sa začal venovať beatboxu a s chalanmi Mejdejom a Džambom sme založili skupinu 3beatzbeatbox, snáď aj prvú svojho druhu na Slovensku. Keďže nás začali stále viac volávať na koncerty, potrebovali sme nejaké schopné miesto na trénovanie. V tom čase som sa zoznámil s DJ Cukerom, ktorý tiež bažil po nejakom priestore, kde by sa mohol venovať hudbe a tráviť svoj voľný čas. Spoločnými silami sme vybudovali skúšobňu, ktorá sa postupom času pretransformovala na plnohodnotné štúdio. Hoci sme vystriedali viacero lokalít, koncept sa zachoval a BASEMENT RECORDS dnes môžete nájsť v centre mesta v historickej budove v krásnej tichej lokalite.

Založiť si takéto kvalitné nahrávacie štúdio v Nitre nie je, samozrejme, jednoduché. Treba veľmi veľa sebazaprenia, energie a snahy snívať svoj veľký sen. K tomu, aby sa zo sna stala skutočnosť, je potrebná tvorivá postupná práca. Prezraď nám teda, ako to funguje, keď si ešte v detskej izbe vysnívaš svoj sen mať nahrávacie štúdio?

Veľa ľudí mi hovorí, že si žijem svoj sen, venujem sa tomu, čo ma baví… Áno, ale málokto si uvedomí za tým tú obetu. Po škole som začal chodievať do práce, makal som pre niekoho biznis a štúdio bolo len tak na voľný čas. Po čase som si uvedomil, že ak to chcem so štúdiom niekam dotiahnuť, musím tomu venovať všetok čas a energiu, videl som v tom potenciál. Začiatky boli ťažké, na fungovanie treba drahú techniku, software, skill. Všetko sa ale dá, ak máš správne nastavenú myseľ, máš rád výzvy a chuť sa učiť nové veci. S poctivým prístupom a pozitívnym myslením sa dá dokázať všetko. Dnes sa teším, keď každý deň vidím, ako zo štúdia odchádzajú spokojní vysmiati zákazníci, aj keď viem, že stále je sa čo učiť a zlepšovať

Basementrec1.jpg
BASEMENT RECORDS

Aký štýl hudby produkuješ a kto je tvojou cieľovou skupinou? Kde a u koho môžeme počuť tvoju tvorbu?

V štúdiu sa najčastejšie nahráva rap, ďalej spev, hovorené slovo do spotov a dabing, živé nástroje, s hudobníkmi produkujeme rôzne žánre od jazzu, cez trap, hip-hop, filmovú hudbu až po drum´n´bass, čo je naša srdcovka. Takže cieľovú skupinu v podstate nemáme, sme otvorení všetkému a všetkým, nahrávali sme dokonca už aj folklórny súbor, pričom sme celé štúdio presunuli do sály kultúrneho domu. Našimi zahraničnými hosťami, ktorých sme mali možnosť nahrávať, boli napríklad Rocky Leon z Kalifornie alebo Blackout JA z Jamajky, inak sa tu vystriedala a opätovne sa vracia vyše stovka interpretov a skupín nielen z Nitry, ale často aj zo vzdialenejších kútov. Ťažko menovať všetkých, možno spomeniem Bio, Zlá Strava, Ramon, ale aj kopec šikovných, hoci zatiaľ menej známych interpretov. Momentálne dokončujem projekt pre RTVS – do jednej novej relácie som robil kompletne podkresovú hudbu.

Basementrec7.jpg
BASEMENT RECORDS

Nie každý vie, že máš vlastný umelecký projekt – EwenBeatz. Čo od neho budúci fanúšik môže očakávať? Čomu sa práve pri tomto projekte venuješ? Aká je nejaká jeho charakteristická črta a odlišnosť od množstva iných inštrumentálnych projektov?

Áno, moje umelecké meno je EwenBeatz, je to pseudonym, pod ktorým prezentujem svoju hudobnú tvorbu. Hudbu tvorím odkedy funguje štúdio, je to už asi 8-9 rokov. Momentálne najviac pracujem na trapových a hip-hopových instrumentáloch. Ťažko povedať, čo je moja charakteristická črta, snažím sa to robiť po svojom, často miešam akustické nástroje so syntetizátormi, mám rád emotívne témy, epické obraty, ale sem-tam mám chuť aj na trapový banger, človek, ktorý si vypočuje moju tvorbu, tak určite v globále nájde odlišnosti od ostatných „tvárí“ hudby, mám tam svoj podpis. Mimochodom, dlhšie sa aj s Cukerom skillujeme v tvorbe DNB hudby, ktorú už pomaly vypúšťame do sveta.

Ako to máš s inšpiráciou a hudobným idolom? Kto ťa najviac oslovil v období dospievania? Je to v mixe života, emócií a talentu vo výsledku ten štýl, ktorý produkuješ?

Ťažko konkretizovať, mám všeobecne rád dobrú hudbu, v štúdiu počúvam hip-hop, lebo väčšinou ho nahrávam, doma si s priateľkou radi pustíme chillout alebo ambient, v aute a na party zase drum´n´bass. Hneď ako som prestal pozerávať Večerníček, začal som počúvať práve hip-hop. Veľmi sa mi páčila francúzska aj nemecká produkcia, emotívne hudby s často riadnym nášľapom basy a bicích, samozrejme, americký rap. Inak sa inšpirujem sám sebou, predstavím si, aké pecky hudby robím za pár rokov a idem si za tým, aby to tak skutočne bolo. Keď sa už inšpirujem z nejakej skladby, tak ani nepočúvam celok, ale skôr sa zameriavam na detaily, analyzujem si to v hlave a potom sa to snažím aplikovať do svojej tvorby.

Basementrec8.jpg
BASEMENT RECORDS


BΔSΞMΞNT Festival v Komárne.
Čo nám o tomto ambicióznom projekte môžeš zatiaľ prezradiť?

BASEMENT FESTIVAL je doposiaľ najväčší projekt, na ktorom sa máme možnosť s chalanmi podieľať, ide o letný dvojdňový open-air festival v starej opustenej, historickej pevnosti v Komárne, ktorý sa koná 16. až 18. júna. Určite si na svoje prídu všetci priaznivci nielen DNB hudby, ale aj reggae a psytrance-u. Priestory sú dych vyrážajúce, to musí človek vidieť len na vlastné oči. Neviem sa dočkať toho, keď sa na takomto mieste rozozvučí hudba, určite to v každom zanechá krásny pocit nadlho. Prvá fáza interpretov je zverejnená, line-up je zaujímavý tým, že sme sa snažili pozývať takých DJ-ov a kapely, ktoré nevystupujú tak často na Slovensku, onedlho pribudnú ďalšie známe mená, takže určite sa je na čo tešiť.

Camera: Luca Bush & Directed & Written by: Michal Halama, All Rights Reserved © BASEMENTDNB

Nie si DJ, ale s hudbou si silne spätý. Máš za sebou nejaké to poctivé chodenie do umeleckých škôl? Prečo si sa rozhodol byť radšej v pozadí a nie na pódiu predvádzať svoj skill?

V hudbe som samouk, aj keď som nenavštevoval žiadnu umeleckú školu alebo konzervatórium, robím ju tak ako ju cítim, snažím sa ju chápať, dávam do toho lásku, ľudia to cenia a páči sa im to. Teraz mám možnosť v štúdiu pracovať s vyštudovanými hudobníkmi, veľa sa od nich učím a to mi dáva dobrý pocit a skúsenosti z praxe na nezaplatenie. Možno raz budem DJ, ktovie, zatiaľ ten čas ešte neprišiel a predsa, predvádzať svoj skill sa dá aj z úzadia, nielen na pódiu, no nie?

Ďakujem ti za rozhovor.

Nitriansky Sprievodca

Nitriansky kultúrny sprievodca www.nitraden.sk

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X