Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #250

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Aj takáto bola Nitra a jej centrum. V popredí je kedysi Pedagogický inštitút, ktorý v meste vznikol ešte v roku 1959. Najskôr sa vysoká škola venovala len vzdelaniu učiteľov a neskôr začala vychovávať vedcov a vysoko kvalifikovaných odborníkov pre rôzne sféry verejného a kultúrneho života. Svoje terajšie meno Univerzita Konštantína Filozofa nesie od roku 1996.

Foto 1 ukf.jpg
Foto: www.facebook.com

Panoramatický záber na Nitru zo začiatku 20. storočia. Pohľad na mesto sa za tých viac ako sto rokov priadne zmenil a mesto sa rozrástlo niekoľkonásobne.

Foto 2 panorama.jpg
Foto: www.facebook.com

Viete, kam sa fotograf pozeral? Zachytil Farskú ulicu, napravo je niekdajší Hotel Tatra. Budovy úplne vľavo už nestoja, je tu Skalná ulička a dnes už námestíčko s fragmentami Berlínskeho múru.

Foto 3 farska.jpg
Foto: www.facebook.com

Taktiež Farská ulica zachytená fotografom z budovy. Vedeli ste, že Farská niesla aj názvy ako Megyeház utca, Vármegyeház utca, Plebánia utca, Župná či Saratovská ulica.

Foto 4 farska.jpg
Foto: www.facebook.com

Kmeťkova ulica, smerom na Mostnú a výhľadom na Nitriansky hrad, zachytená na fotografii v roku 1933. V podstate sa až tak veľmi nezmenila. Pôvodné vilky prevažne zostali na svojich miestach dodnes.

Foto 5 mostna.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X