Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Spu_tadzikistan_miroslava_kacaniova 1.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Miroslava Kačániová
18. januára 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.sk© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

SPU pomáhala zaviesť v Tadžikistane hygienu a bezpečnosť potravín. V reštaurácii tam rovnakou handrou umývali stôl aj zem

V stredoázijskom Tadžikistane je otázky hygieny, kvality a bezpečnosti v potravinárstve na podstatne nižšej úrovni ako v u nás. Pedagógovia zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pomáhali krajine vychovať prvých odborníkov v tejto oblasti.

„Keď si porovnáme úroveň kvality a bezpečnosti potravín u nás a v Ázii, je to troška odlišné. Nie sú tam dodržané hygienické požiadavky, sanitácia, dezifenkcia ako je to nás. Môžem aj z vlastných skúseností povedať, že bola som tam v reštaurácii, kde tá hygiena nebola na požadovanej úrovni, skôr opačne – jednou handrou utierali stôl aj dlážku,“ povedala profesorka Miroslava Kačániová z Katedry mikrobiológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU, ktorá bola jednou z pedagógov zapojených do medzinárodného projektu Tempus.

Na projekte, ktorý trval od decembra 2013 do novembra 2016, sa podieľali tri európske univerzity – Lotyšská poľnohospodárska univerzita v Jelgave ako koordinátor projektu, nitrianska SPU a Univerzita zdravotných vied v litovskom Kaunase. Zo strany Tadžikistanu sa do projektu zapojili tri univerzity v Dušanbe a Ministerstvo školstva Tadžikistanu.

Spu_tadzikistan_miroslava_kacaniova 2.jpg
Miroslava Kačániová

Pätnásť študentov školili najprv v Tadžikistane, potom boli na dva týždne v Lotyšsku, kde ich učili lotyšskí a litovskí pedagógovia a následne prišli na SPU. „Boli aj na exkurziách v rôznych potravinárskych podnikoch na Slovensku, ktoré boli zamerané na výrobu potravín ako sú cukrárenské výrobky, boli aj vo vinárskych podnikoch, pivovaroch a na poľnohospodárskych farmách,“ priblížila Kačániová.

Študenti prejavili podľa jej slov veľký záujem, pretože u nás sú takéto prevádzky na vyššej úrovni. Problémom však pre nich bola jazyková bariéra. Napriek tomu, že pre projekt vybrali tých s najlepšou angličtinou, Kačániová zhodnotila, že z pätnástich vedeli skutočne po anglicky asi traja. V rámci projektu školili aj tadžických pedagógov – na SPU prišlo vo februári 2015 dvanásť učiteľov z troch univerzít.

Spu_tadzikistan_miroslava_kacaniova 4.jpg
Miroslava Kačániová

Budúci rok už bude výučba študijného programu Kvalita a bezpečnosť potravín pokračovať v Tadžikistane, vyučovať ho budú zaškolení tadžickí pedagógovia. Jeho absolventi by v budúcnosti mali nájsť uplatnenie ako hygienici, kontrolovať budú prevádzky a potraviny. Takéto orgány kontroly doteraz v tejto stredoázijskej krajine chýbali. „Myslím, že je tam nejaký typ kontroly, kontrolujú sa špičkové reštaurácie, lenže v obyčajných reštauráciách je hygiena absolútne zanedbaná,“ podotkla Kačániová. Tadžikistan je bývalá zväzová republika Sovietskeho zväzu, hraničí s Čínou, Afganistanom, Kirgizskom a Uzbekistanom. Má 8,6 milióna obyvateľov, úradným jazykom ja tadžičtina, často sa používa aj ruština.

Spu_tadzikistan_miroslava_kacaniova 3.jpg
Miroslava Kačániová

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X