Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pes kaviaren.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ilustračné: pixabay.com
17. januára 2019 Zaujímavosti od NitraDeň.skNitraDeň.sk Diskusia()

Domácim miláčikom povolia vstup do gastronomických prevádzok, ÚVZ SR pracuje na tejto možnosti

Čo hovoríte na spoločnú kávu a zákusok vo vašej obľúbenej kaviarni za sprievodu domáceho miláčika? Aj toto sa môže v budúcnosti stať.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky informoval o tom, že pracuje na možnosti povoliť vstup zákazníkom s domácim zvieraťom do gastronomických prevádzok.

Ako ďalej uviedol úrad, už neikoľko týždňov sa pracuje na príprave zmeny legislatívy, ňou by sa umožnil zákazníkom vstup napríklad do kaviarní či letných terás aj spolu s domácim zvieraťom (napríklad so psom či mačkou). Ako doplnil úrad, týmto zároveň reaguje na diskusiu, ktorá vznikla po vyhlásení výsledkov ankety Byrokratický nezmysel roka 2018.

„Súčasťou prebiehajúcej odbornej diskusie k pripravovanej legislatíve bude v najbližších dňoch rokovanie so Združením mladých podnikateľov Slovenska ako aj s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas zároveň povedal: „Je potrebné reflektovať na diskusiu, ktorá v súvislosti so spomínaným obmedzením vznikla v podnikateľskom prostredí i vo verejnosti.“ Mikas pokračoval s tým, že pred časom ÚVZ SR vyšiel v ústrety verejnosti a vyriešil podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách novelizáciou vyhlášky, pri súčasnom zabezpečení požiadaviek na ochranu zdravia konzumentov.

Ako sa píše v oficiálnej správe úradu verejného zdravotníctva, hlavný hygienik SR bude aj v problematike vstupu domáceho zvieraťa do gastronomickej prevádzky postupovať obdobne. Riešenie si vyžaduje novelizáciu zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

„Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy, budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi,“ uviedol na záver Ján Mikas.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X