Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #261

Ak si aj vy radi zaspomínate na niekdajšiu slávu Nitry a krásy minulosti, tak naša rubrika vás isto poteší. Zaujíma vás história a vývoj vzhľadu mesta? Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta. Vydajte sa s nami na púť plnú objavov a spomienok.

Kedysi Radničné námestie zachytené na zaujímavej kolorovanej fotografii. Vľavo je dnes už Ponitrianske múzeum a pohľad na Kupeckú ulicu. Budovy vpravo až po nízku s bielym priečelím neexistujú.

Foto 1 svatoplukovo namestie.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia zachytáva oslavy dožiniek v roku 1971. Socialistické heslá nesmeli chýbať, tak ako aj každý obyvateľ, preto boli vždy obrovské účasti ľudí a plné mesto. Niekomu to robilo radosť, iní vyslovene trpeli. Vpravo je vidieť aj výstavbu OD Prior.

Foto 2 dozinky.jpg
Foto: www.facebook.com

Súčasťou takýchto podujatí boli aj alegorické vozy. Jeden z nich je zachytený na tejto fotografii z roku 1972. Práve sa nachádza na dnešnej Coboriho ulici.

Foto 4 alegoricky voz.jpg
Foto: www.facebook.com

Cestovný poriadok aj s cenníkom na nitriansku lanovku. Lanovou sa vozili kedysi obyvatelia aj návštevníci z mesta rovno na Pyramídu. Bola častou aj súčasťou detských výletov zo škôl, či rodinných dobrodružstiev.

Foto 3 lanovka cennik.jpg
Foto: www.facebook.com

Kupecká ulica zachytená v roku 1930. V priebehu času sa tu nachádzal napríklad zelovoc, textil, klobúky alebo aj čistiareň. Brali by ste niektorý z týchto obchodíkov v uličke aj dnes? Budovy, ako sme už vyššie spomínali, od nízkej neexistujú. V nízkej budove s vyššou strechou je dnes čínska reštaurácia.

Foto 5 kupecka.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X