Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra kpsn.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #227

Ak si aj vy radi zaspomínate na niekdajšiu slávu Nitry a krásy minulosti, tak naša rubrika vás isto poteší. Zaujíma vás história a vývoj vzhľadu mesta? Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta. Vydajte sa s nami na púť plnú objavov a spomienok.

Dnešná pešia zóna na fotografií z približne 1925 roku. Zachytený je na nej Hotel Schiller. Bol to jeden z najluxusnejších hotelov v meste. Ten dnes už neexistuje, počas bombardovania Nitry práve túto budovu zasiahla jedna z nich. Po vojne tu vyrástla opäť budova, avšak s jednoduchšou fasádou. Vznikol tu opäť hotel a to pod názvom Stalingrad, dnes Zobor.

Hotel schiller pesia zona klubpriatelov.jpg
Foto: www.facebook.com

To isté miesto, ako na predošlej fotografií v inom časovom období. Pešia zóna bola v minulosti hlavným korzom a jazdili tadiaľto autá. Mnoho z budov bolo počas bombardovania Nitry zničených. Niektoré opravili a zachovali ich pôvodný vzhľad, iné opravili do nových podôb.

Foto 2 schiller hotel pesia zona kpsn.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto niekdajšia Wilsonova ulica zachytená z opačnej strany. Vozili sa tadiaľto autá a aj konské povozy, ako je vidieť aj na fotografií. Vpravo na fotografií dokonca vidieť jeden z prvých autobusov značky Ford v Nitre. Postava v čiernom uprostred križovatky je policajt, pravdepodobne to je pán Zaujec. Toho sa bál každý nitriansky Trogár.

Foto 3 pesia zona.jpg
Foto: www.facebook.com
Zóna oddychu pod Nitrianskym hradom v roku 1915. Nachádza sa na rovnakom mieste, ako je dnešná zóna oddychu. Nachádza sa tu tiež kúpalisko aj Mestský park. Hoci medzitým prebehla regulácia rieky, oddychové miesta sa zhodujú aj po viac ako sto rokoch.

Foto 4 mestsky park nitriansky hrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Pôvodné historické divadlo na dnešnom Svätoplukovom námestí. Vedľa niekdajšieho divadla sa nachádza budova baletnej školy. Vyrástlo tu v roku 1883 a nachádzalo sa približne na rovnakom mieste, ako Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Taktiež bolo zničené počas bombardovania mesta a už nedošlo k jeho obnove. Napokon ho nahradila budova DAB, ktorá sa začala stavať v roku 1982 a trvalo to viac ako desaťročie.

Foto 5 divadlo.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X