Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz titulka 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #218

Urobte si s nami výlet do minulosti nášho mesta. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili jedinečnú sériu fotografií zachytávajúcich rôzne podoby starej Nitry.

Takto živo to vyzeralo na rieke kedysi. Dnes by sa už asi do rieky niekto len tak ľahko neodvážil. Bola vtedy plytšia a dokonca bolo vidno až na dno. Obyvatelia pripisujú znečistenie rieky celulózke, ktorá podľa nich do rieky vypúšťala rôzne škodlivé látky. Taktiež je podľa nich chyba v pretrhnutí hrádze v Zemianskych Kostoľanoch, kedy mal arzén úplne narušiť život v rieke na mnoho rokov.

Foto 1 rieka.jpg
Foto: www.facebook.com

Spoznali ste na fotografií Mariánsku ulicu? Je zachytená v roku 1962, kedy niesla názov Ulica Obrancov mieru. Niektorí obyvatelia si ešte spomínajú, ako sa tieto staré domčeky na Párovciach búrali a stavali sa nové paneláky. Pre niekoho to bolo niečo nové a tešili sa, iní vyronili i slzu za starými domčekami plnými spomienok.

Foto 2 marianska.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto fotografia zachytávajúca Párovce. Napravo sa kedysi nachádzala základná škola, označovala sa aj ako stará židovská škola. Dnes v týchto miestach stojí Gymnázium Párovská. V pozadí je Kostol sv. Štefana, ktorý zostal zo starých Pároviec ako jedna z mála budov.

Foto 3 parovce.jpg
Foto: www.facebook.com

Opäť Párovce a zachytená Ďurkova ulica. Napravo sa na fotografií nachádza vtedajší obchod Tekos, dnes je to Lidl s obchodíkmi. Nachádzal sa tu obchod s textilom, papiernictvo, hračky, obuv, odevy aj domáce potreby.

Foto 4 parovce durkova.jpg
Foto: www.facebook.com

Kostol sv. Štefana na Párovciach a živý ruch v jeho okolí. Fotografia bola zachytená pred rokom 1907, až neskôr bola dostavaná vežička na kostolíku.

Foto 5 na vrsku.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X