Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka kolaz 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #167

Urobte si s nami výlet do minulosti nášho mesta. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili jedinečnú sériu fotografií zachytávajúcich rôzne podoby starej Nitry.

Fotografia mmá obrovskú atmosféru. Pohľad je zameraný na Nitriansky hrad a pod ním sa nachádza čarovný Aujeského mlyn. Ten bol postavený v roku 1884 a zaberal obe strany riečneho náhonu. Práve v Aujeského mlyne zasvietilo prvé elektrické svetlo v Nitre a to v roku 1904, pričom elektrifikácia v meste prebehla až v roku 1913. Dokonca majiteľ mlynu postavil nový turbínový mlyn s vlastným dynamom, ktoré dodávalo elektrinu pre 85 žiaroviek.

Foto 1 aujeskeho mlyn.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia zachytáva lietadlo nad mestom, Mlyny a Piaristický kostol sv. Ladislava v Nitre. Moment zachytený na fotografií sa dá datovať na obdobie pred rokom 1930, kedy boli postavené silá v Mlynoch.

Foto 2 mlyny.jpg
Foto: www.facebook.com

Uhádnete odkiaľ je záber urobený a čo zachytáva? Fotograf sa nachádza na Nitrianskom hrade a fotí mesto smerom na vtedajší Tormoš. Takto kedysi vyzeral pohľad z hradu na Chrenovú, táto časť sídliska sa totiž kedysi volala Tormoš. Preto sa dodnes obyvatelia časti Chrenovej volajú Tormošani.

Foto 3 hrad chrenova tormos.jpg
Foto: www.facebook.com

Na fotografií je zachytený valcovitý mlyn, ktorý stál na mieste, kde ústi Fraňa Mojtu na Štúrovu. Ulicu napojili na Štúrku až po jeho zbúraní.

Foto 4 mlyn sturova.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia z biskupskej záhrady. Pravdepodobne bola použitá ako pohľadnica, ktorej text je: „Jozefín je v Piešťanoch, málo píše. Odovzdaj náš srdečný pozdrav tete Vilme a Jančimu. Teba objíma, tvoja Ilona.

Foto 5 hrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X