Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka kolaz 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #141

Ak si aj vy radi zaspomínate na niekdajšiu slávu Nitry a krásy minulosti, tak naša rubrika vás isto poteší. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Kostol sv. Štefana na Párovciach, je to vzácna stredoveká kultová stavba so zbytkami románskych fresiek a starého pohrebiska. Pôvodne je to predrománska stavba z 10. storočia, románsky prestavaná v 11. a 12. storočí, barokovo upravená začiatkom 18. storočia, sakristia a chór prestavané v roku 1907. Z pôvodnej architektúry sa zachovala iba najspodnejšia časť, pretože v čase vojen bol kostolík niekoľkokrát zbúraný.

Foto 1 kostol sv. stefana.jpg
Foto: www.facebook.com

Spoznávate toto miesto? Tiež sa nachádza v časti Párovce, len tu dnes stojí obchod Lidl, kedysi tam stál Tekos. Na fotke je aj Stračia nôžka, spoznávate ju?

Foto 2 parovce durkova lidl.jpg
Foto: www.facebook.com

Viete, kde kedysi stála táto socha Milana Rastislava Štefánika? Bola umiestnená pred súdom v Nitre a to v roku 1939, kedy sa aj námestie premenovalo na Štefánikovo. Pôvodne bola vyrobená pre mesto Levice, ale to obsadili Maďari, preto bola napokon umiestnená v Nitre. V roku 1948 bola socha vrátená do Levíc, avšak už v roku 1952 ju odstránili, rozbili a odovzdali do zlievarne farebných kovov. Ing. Ján Viliam Miklík sochu neúnavne hľadal, až sa napokon dopátral k takýmto informáciám. Socha M. R. Štefánika sa nachádza v Janíkovciach na letisku a dal ju vyhotoviť práve pán Miklík.

Foto 3 milan rastislav stefanik.jpg
Foto: www.facebook.com

Najskôr bola táto socha Tomáša Garrigue Masaryka vytvorená pre Hradec Králové (1925), potom vytvoril Gutfreund druhú verziu. Tento model bol použitý pre pomníky v Nitre, Poděbradoch a Kroměříži. Pomník bol odhalený 28. októbra 1927 z iniciatívy vtedajšieho nitrianskeho župana a spisovateľa Jána Jesenského. V roku 1938 bol pomník odstránený a v roku 1947 znovu osadený, ale začiatkom roku 1949 opäť odstránený. Masarykova socha bola odvtedy uložená v Nitrianskej galérii, iný zdroj hovorí o areále Technických služieb mesta Nitra. V roku 2001 bola z iniciatívy Českého spolku slávnostne odhalená na zámku v Topoľčiankach a to ako prvá socha Masaryka na Slovensku po roku 1989.

Foto 4 tomas garrigue masaryk.jpg
Foto: www.facebook.com

Kadiaľ v meste takto prechádzala vlaková vlečka? Jej trasa viedla od nitrianskych Mlynov na stanicu po Štefánikovej triede, nešlo však o žiaden spoj, bol to nákladný vlak. Na fotografií sú zachytené aj uhoľné sklady, ktoré boli v druhej polovici 20. storočia zbúrané, dôvodom bola lepšia prehľadnosť križovatky.

Foto 5 sturova ulica vlak.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X