Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Titulka stara nitra kpsn.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #134

Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta. Vydajte sa s nami na púť plnú objavov a spomienok.

Zaujímavý pohľad na Párovskú ulicu. Hore sa nachádza Piaristická, kde je teraz parkovisko a budova Stapringu. Na pravo hore je ešte nové gymnázium.

Foto 1 parovska.jpg
Foto: www.facebook.com

V budove úplne vzadu na fotografii bola baletná škola aj ochotnícky divadelný a spevácky súbor. „Zelený dom“, ako nazývali dom obrastený brečtanom dlho mnoho hlavne detí obdivovalo. Mnohí obyvatelia tejto časti radi spomínajú na detstvo strávené v týchto uliciach, ako sa tu spoločne hrávali, alebo ako ich matky zháňali domov, prípadne, keď jedno dieťa prišlo s lekvárovým chlebom, o chvíľu už mali všetci lekvárový chlieb. Ide o Piaristickú ulicu.

Foto 2 piaristicka.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia internátu mladosť v roku 1963. Malá budova v ľavo bola najprv určená pre robotníkov stavajúcich internát a neskôr slúžila študentom i okoloidúcim ako bufet.

Foto 3 mladost.jpg
Foto: www.facebook.com

Výnimočný pohľad na Nitru z lietadla. Fotografia bola vytvorená v roku 1923. Dnes už má Nitra úplne iný ráz, čo poviete?

Foto 4 nitra mesto.jpg
Foto: www.facebook.com

Takto vyzerala Kalvária v roku 1880. Tie kužele dole by mohli byť jednoduché pece na pálenie vápna a naukladané kamene vyťažený vápenec pripravený na pálenie.

Foto 5 kalvaria.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X