Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka kolaz 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #124

Ak si aj vy radi zaspomínate na niekdajšiu slávu Nitry a krásy minulosti, tak naša rubrika vás isto poteší. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Nitriansky hrad z veľmi zaujímavého uhla pohľadu, čo poviete? Fotograf stál na hrádzi pri Košťálovom kúpalisku a v pozadí je vidieť stavbu – prezliekárne. Vpravo sa nachádza Zungov, tok vody na Aujeského mlyn. Dnes tu rastie množstvo stromov a pohľad na hrad je tak celkom iný.

Foto 1 hrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia zachytávajúca pohľad na hrad pred reguláciou rieky. Zachytené sú takzvané „dlhé mosty“. Regulácia Nitry prebiehala v rokoch 1928 až 1936 v niekoľkých, konkrétne v štyroch etapách. Ako domáci spomínajú: „Takýtok bývav drík rozláty kedysik…neská je tamek areál SPU.“

Foto 2 hrad regulacia rieky.jpg
Foto: www.facebook.com

Aj takto to vyzeralo po bombardovaní Nitry. Fotografia zachytáva súčasnú pešiu zónu. Hrozné je, že nemecké vojsko sa v čase bombardovania už v Nitre nenachádzalo a tak Rusi bombardovali práve civilistov.

Foto3 bombardovanie.jpg
Foto: www.facebook.com

Aj na tejto fotografii je zachytené, ako to vyzeralo po bombardovaní mesta sovietskymi bombardérmi. 26. marca 1945 padli bomby hlavne na centrum, kde sa práve konali trhy a teda mesto bolo plné ľudí. Je smutné, že Rusi strieľali na civilistov, na deti. Bývalý režim však o týchto faktoch mlčal.

Foto 4 bombardovanie mesta.jpg
Foto: www.facebook.com

Fotografia zachytáva požiar Nitrianskeho hradu. Požiar vypukol 5. augusta 1924 o 18.30 hod. Kým si však obyvatelia všimli, že je hrad v plameňoch, horelo už južné krídlo. Hoci vtedy hasiči prišli okamžite a ponorili hadice do mlynského náhonu na rieke. Pumpy však nedokázali vytlačiť vodu do výšky horiacej strechy. Hasiči teda dali na hradné múry rebríky a jeden druhému podávali vedrá s vodou. Napokon pomohol obyvateľ so svojim vlastným motorom, ktorý vytlačil vodu hore.

Napokon pri požiari zhorela povala aj druhé poschodie a oheň ohrozoval hradnú katedrálu. Zhorelo všetko, čo bolo na povale a na druhom poschodí, celé bytové zariadenie vzácneho nábytku, ktoré patrilo predchádzajúcemu biskupovi Viliamovi Battyányimu.

Foto 5 hrad poziar.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X