Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz titulna foto kpsn.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #94

Radi si zaspomínate na kúzlo starej Nitry? Zaujímate sa o konkrétne stavby, ich vývoj a história? Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta. Vydajte sa teda s nami na púť plnú objavov a spomienok.

Fotka spred sto rokov. Ale sa to zmenilo všetko za ten čas. Krásne zaparkované vozy s trhovníkmi. Takto vyzerala doprava a príprava na trhy v Nitre. Trh sa nachádzal v miestach pri Králikovi, vľavo v pozadí je Bodega, kde neskôr postavili Prior. Vpravo je vidieť aj veže piaristov. Vedeli by ste sa do toho vžiť? Predstavte si to, že chodíte na voze ťahanom koňmi, jedlo si buď dopestujete či dochováte doma, prípadne ho získate na takýchto otvorených trhoch.

Foto1 staranr trh.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Arpádov Mlyn bol založený koncom 19. storočia a v Nitre stál až do roku 2006. Fotografia vznikla v roku 1923, teda rok po požiari. V roku 1922 mlyn totižto vyhorel do základov. Ešte v tom istom roku sa ho majiteľovi Arnostovi Backovi podarilo zrekonštruovať, ba dokonca vystaval ho ešte modernejší.

Foto2 arpadov mlyn po poziari.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotka z Kupeckej ulice z roku 1930, fotograf ju má za chrbtom a smeruje na divadlo. Spoznávate ju? Pamätáte si mosadzné madlo na masívnych dverách? Také bolo aj na bývalej „Šporitelni pri Tatre“. V obchodíku, kde je dnes čínska reštaurácia, hneď vedľa tej s bielou markízou, sa nachádzali farby laky. Budova čínskej reštaurácie je druhý najstarší ranobarokový dom zachovaný v Nitre, úplne najstarší je oproti, dnes sa tam nachádza Šmak a predtým Vinkel, a úplne pôvodne to bolo prvé gymnázium z konca 17. storočia.

Foto3 kupecka.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Pohľad na staré letisko približne z roku 1920. V roku 1919 prišiel do Nitry 3. letecký pluk a v pravom dolnom rohu je vidieť, že tretí hangár je práve vo výstavbe. A všimli ste si, že ešte nestoja bytové domy na Štúrovej a Osvaldovej? Tie boli dokončené 1922.

Foto4 stare letisko.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotografia zachytávajúca oslavy dožiniek z roku 1971. Viete čo je to za rozostavanú budovu? Ide o rozostavaný Prior. V súčasnosti by ľudí asi len tak nepustili do rozostavanej budovy a už vôbec nie na strechu.

Foto5 dozinky prior.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotka zo 70. rokov minulého storočia zachytáva dnes už celkom inak vyzerajúce miesto, viete ktoré? Ide o dnešné Svätoplukovo námestie. Spoznali ste ho? Dnes už má úplne iný ráz ako v tomto období. Mnohí obyvatelia sa so vzhľadom súčasného námestia nestotožňujú a mnoho z pôvodných budov im chýba. Niektorí architektom vyčítajú zbúranie mnohých historických budova námestie. Nitrania hovoria, že mohli naprojektovať podľa starých budov dve ulice, Krížnu aj Malošpitálsku. Budova na fotke vpravo je Hlavná pošta, potom sa z nej stal VÚŽV – výskumný ústav živočíšnej výroby.

Foto6 svatoplukovo namestie.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Takto vyzeral Zlatý kľúčik v roku 1971. Bývali tu rôzne udalosti a podujatia, napríklad svadby, oslavy či stretávky. Budovu vlastnili Hýbalovci, ktorí pochádzali z Brodzian a boli pôvodne mlynári. Neskôr sa zaoberali výrobou cestovinových polotovarov a v podstate boli spoluzakladateľmi potravinárskeho priemyslu Slovenska.

Foto7 klucik.jpg Zdroj:

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X