Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj foto: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #87

Radi si zaspomínate na kúzlo starej Nitry? Prípadne vás zaujíma ako Nitra vyzerala kedysi? My vám s pomocou Klubu priateľov starej Nitry prinášame pohľady na Nitru spred 20, 30 alebo aj 100 rokov. Poďte s nami nahliadnuť na takmer zabudnuté zákutia nášho milovaného mesta.

Toto boli časy, keď sa deti takto bicyklovali po Chrenovej. Tie tátoše, skoro všetky rovnaké. Parkovalo sa kade-tade po trávnikoch, nikomu nič nevadilo… Fotka je z roku 1976. Presné miesto – Chrenová I, blok E-2, dvanásty vchod, pri štadióne.

Foto1 chrenová
Zdroj: www.facebook.com

Telocvične prerobené na divadlo a kino Tatra. Fotografia je spred roku 1938 a zachytáva krásnu historickú budovu, ktorá sa našťastie v meste zachovala dodnes. Viete čo je to za miesto? Je to budova Starého divadla Karola Spišáka. Na fotke je oproti divadlu budova Sedrie zboku a vpravo, hoci nie je vidieť, bol vstup do starých kasární na „buzerplac“.

Foto2 stare divadlo.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotka zachytáva opravné práce na nitrianskej katedrále v roku 1908. Ak si všimnete, tak nad koncom lešenia stojí „arkír-výklenek“. Tesárski majstri ako sa patrí, kedysi pracovali bez vymožeností modernej techniky, len čisto pomocou rozumu a vlastných rúk.

Toto3 katedrala nitra hrad.jpg
Zdroj foto: www.facebook.com

Na fotke je plocha starého jarmočniska. Vidieť tam dva obytné činžiaky, ktoré sú funkčné. Pred týmto činžiakom bývali každý týždeň trhy s priemyselným tovarom a býval tam aj dobytčí trh. Kedysi to bola plocha, ktorú radi využívali deti na hry, v lete na futbal, v zime sa tam dobre sánkovalo a na jeseň si tam púšťali šarkanov.

Foto4 jarmocnisko nitra mesto.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Niektorí obyvatelia si toto miesto pamätajú veľmi dobre ako Gudernova ulica aj gymnázium sa tak volalo – Gymnázium E. Gudernu. Je to v poradí druhý dom od gymnázia a ide o Mestskú hudobnú školu v Nitre. Viete ako sa toto miesto nazýva dnes? Je to Piaristická ulica.

Foto5 hudobna skola.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Pohľad na Nitru približne z roku 1986. Práve prebiehala rekonštrukcia hradu a dokončoval sa Stapring.

Foto6 stapring hrad nitra.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotku nadčasového sídliska s plochou, ktorú dobre poznáme. Kedysi bola súčasťou Agrokomplexu v podobe parkovania, kolotočov alebo stánkov. Toto je letecká snímka Agrokomplexu približne v 90. rokoch minulého storočia.

Foto7 agrokomplex.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X