Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka pohladnica fotky.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #85

Radi si zaspomínate na kúzlo starej Nitry? Prípadne vás zaujíma ako Nitra vyzerala kedysi? My vám s pomocou Klubu priateľov starej Nitry prinášame pohľady na Nitru spred 20, 30 alebo aj 100 rokov. Poďte s nami nahliadnuť na takmer zabudnuté zákutia nášho milovaného mesta.

Fotografia vznikla v roku 1908. Viete kde je toto miesto? Je to jedno z mnohých čarovných a historických vyobrazení našej milovanej nitrianskej pešej zóny. Vpravo sa týči Braunova národná ubytovňa.

Foot1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Kolorovaná fotka s pohľadom na Nitru, hrad, Zobor v pozadí. V popredí fotky je miesto trhu s dobytkom, teda miesto, kde sa obchodovalo s dobytkom. Asi najväčší trh je v miestach pod červeným krížom na Štúrovej ulici, ako vidieť je to rozľahlé miesto. Chodievali sem ľudia z blízkych i vzdialených obcí či miest, aby tu dobre predali či kúpili, povedzme dojnú kravu.

Foto2 4.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Pohľadnica z roku 1905 s vyobrazením Hotela Braun, ktorý patril k obľúbeným nitrianskym spoločenským priestorom. Na pohľadnici stojí: „Milá mama! O čom ste písali v poslednom liste, o tom vôbec nie je reč /v zmysle „to v žiadnom prípade“/, ani v najhoršom prípade! Ešte neviem, kedy môžem ísť odtiaľto do Pešte, v tento čas mi chlapci nepísali. …Domov sa pred Veľkou nocou nedostanem. Ale v tom prípade, ak by bola dlhšia dovolenka, polovičku strávim doma. Z jari si tu dám zhotoviť šaty, vlaňajšie … Nič mi nie je. Aj mojej milej mamičke želám najlepšie zdravie ruky bozkávajúc milujúci syn Imre.

Foto3 4.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Tiež veľmi zaujímavá až nostalgická fotka Nitry z roku 1938. Možno neviete, že na fotke vidieť vetráky v strechách domov, ktoré stáli oproti súdu po Dom služieb a mali takzvané „zelené strechy“, hoci boli betónové. :) Celú túto časť potom zbúrali.

Foto4 4.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Hoci ide o neostrú fotku, je vidieť, že je na nej hrad. Uhádnete, ale o akú udalosť ide? Je to fotografia z roku 1964 a boli to oslavy 1100. výročia Veľkej Moravy. Konala sa tam vtedy celoštátna výstava Veľká Morava Nitra a trvala od 18. apríla do 31. mája. Niektorí Nitrančani si spomínajú, keď ako deti obdivovali vystavenú kostru človeka veľkomoravského aj s koňom hneď pri vchode do PKO.

Foto5 3.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Unikátna fotografia vyobrazuje „Kozponti kávéház“ alebo po slovensky Centrálnu kaviareň. Fotografia vznikla začiatkom 20. storočia. Táto kaviareň stála Na vŕšku, pred kostolíkom a dnes je tam park. V tých časoch sem chodievali Nitrania na kávu jedine od Mainla, ako spomínajú.

Foto6 4.jpg
www.facebook.com

Veľmi unikátna fotografia, ktorá zobrazuje vojenské cvičenie alebo aj vojenská príprava na boje za cisára, arcivojvodu a kráľa Františka Jozefa. Fotografia z Nitry približne vyhotovená v rokoch 1890 až 1900.

Foto7 5.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X