Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hovädzie mäso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Getty Images
2. decembra 2021 Správy NitraPR od Informačný servis

Môže byť hovädzie mäso zdravé? Áno, dôležitý je pôvod, spôsob prípravy aj príloha k nemu

Ak ste pravidelným čitateľom fitness magazínov a časopisov o zdraví, asi viete, že červené mäso nepatrí k tým najzdravším a ani najviac preferovaným. Veľa však závisí aj od toho, akej je kvality a ako sa pripraví, potom môže byť dobrou alternatívou.

Ideálny pôvod? Z ekologickej farmy

Bez ohľadu na to, o akej potravine hovoríme, jej pôvod v dominantnej miere ovplyvňuje jej kvalitu. Platí to aj v prípade hovädzieho mäsa, najmä vtedy, ak sa v poslednej dobe pri kŕmení hovädzieho dobytka presadzujú neprirodzené suroviny či rizikové zložky.

Preto je prvým pravidlom kvality hovädziny jej pôvod, ideálne z ekologickej farmy. Jedine v tomto prípade máte istotu, že zvieratá neboli kŕmené kukuričnou silážou, GMO krmivami alebo krmivami ošetrovanými rizikovými chemickými prípravkami. Ekologické farmy nepoužívajú ani rastové hormóny, hormonálne lieky a antibiotiká.

BIO hovädzie mäso z ekologickej farmy tak obsahuje veľa živín a naopak, nemá príliš veľa nezdravých tukov. Navyše, pochádza z čisto mäsových plemien, čo sa odrazí aj jeho štruktúre, vôni a chuti. Takéto kvalitné hovädzie mäso naozaj môže byť zdravé!

Pečenie, dusenie alebo varenie

Druhým významným faktorom je spôsob prípravy mäsa. Aby ste „nezabili“ všetky minerály a vitamíny, najlepšie je hovädzinu piecť či grilovať, prípadne dusiť alebo variť. Vyhýbajte sa však prepáleniu mäsa alebo jeho vareniu pri nadmerne vysokej teplote.

Udržiavanie optimálnej teploty je dôležité, aby boli zachované vitamíny skupín B, C aj D, to isté platí pre niektoré minerály, najmä železo, horčík, draslík, selén alebo zinok. Najzdravším spôsobom prípravy je jednoznačne dusenie a varenie na pare, no uvedomujeme si, že chutný steak takto nepripravíte. Aj ten sa ale dá zdravo upiecť či ugrilovať.

Dôležité je nepreháňať to so solením, korením a olejmi. Ak budete hovädzie mäso piecť či grilovať, použite olivový olej, ktorý je bohatý na zdravé mastné kyseliny.

Zelenina je lepšia, ako zemiaky či ryža

Akú prílohu zvoliť k hovädziemu mäsu? Verte či nie, ale ani zďaleka nejde iba o otázku chuti, práve príloha môže spraviť z mäsa zdravú a výživnú pochúťku, alebo ho naopak úplne „zabiť“. Vyhýbať by ste sa mali polotovarom, najmä hranolčekom.

Úplne najzdravšou alternatívou však nie sú ani zemiaky alebo ryža, najmä preto, že obsahujú príliš veľa sacharidov a naopak žiadne prospešné živiny, ktoré by ste nemohli získať práve z hovädzieho mäsa. Naopak, na doplnenie pestrej palety vitamínov a minerálov je ideálna zelenia, ktorú si pripravíte surovú, dusenú alebo grilovanú.

Ak sa rozhodnete pre zeleninový šalát, je vhodné ho doplniť kombináciou korenín, vrátane zdravého chilli korenia, orieškov, semiačok a olivového oleja. Takýmto štýlom doplníte do tela aj dôležité omega-3 mastné kyseliny prospešné pre srdce a cievy.

Tak takto určite nie!

Aby sa z hovädzieho mäsa nestala nočná mora pre vaše trávenie, srdce, cievy a metabolizmus, treba si niektoré veci „odpustiť“, najmä ak ide o jeho prípravu, spracovanie alebo hotové produkty. Áno, väčšinou ide o tie najchutnejšie a najlahodnejšie veci.

Bez ohľadu na to, ako veľmi budete hladní alebo maškrtní, vyhnite sa vyprážaniu, údeniu a grilovaniu takým štýlom, keď tuk z mäsa odkvapkáva priamo do grilu.

Ak ide o hotové hovädzie produkty, ich konzumácia je naozaj nezdravá a práve tento druh potravín je zodpovedný za negatívne hodnotenie červeného mäsa. V jedálničku by sa preto nemali objavovať klobásy, slanina, mäsové konzervy či hotdogy. Ich rizikom je vysoký obsah solí, údenie, fermentácia a tiež podiel nezdravých tukov.

Informačný servis

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X