Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected] / 0918 378 828
Zmrzlina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ilustračné: pixabay.com
7. júna 2016 Správy NitraIné od NitraDen.skÚVZ SR, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Hygienici si posvietili na zmrzlinárov, najhoršie dopadol Nitriansky kraj

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali kontroly v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Zisťovali tak ich pripravenosť na letnú sezónu 2016.

Ako uvádza správa, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva SR, kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie.

Kontrola sa uskutočnila v termíne od 13. do 20. mája 2016, pričom celkovo bolo vykonaných 632 kontrol. Najviac ich hygienici vykonali v Nitrianskom kraji (104), za ním nasledoval Žilinský kraj (103) a Prešovský kraj (93). Spolu bolo preverených 517 prevádzok, najviac opäť v Nitrianskom kraji (90), potom v Trenčianskom kraji (88) a v Žilinskom kraji (85).

„Z celkovo skontrolovaných prevádzok s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny sa zistili nedostatky v 54 prevádzkach, čo predstavuje 10,4 %. Porovnaním krajov sa najviac prevádzok so zistenými nedostatkami nachádzalo v Nitrianskom kraji (11 prevádzok – 12 %) a v Banskobystrickom kraji (10 prevádzok – 17 %),“ informuje správa ÚVZ SR.

Hygienici zistili v prevádzkach napríklad tieto nedostatky: nedodržaná osobná hygiena pracovníkov, nevyhovujúci výsledok steru z ruky pracovníka, nezabezpečená hygienická úroveň predaja zmrzliny, zamestnanci bez dokladu o odbornej a zdravotnej spôsobilosti, uchovávanie porcovacieho náradia na zmrzlinu v nádobe so stojacou vodou, nedostatočné alebo úplne nezabezpečené informácie o prítomnosti používaných azofarbív, chýbajúce upozornenie, že predmetné farbivo môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí a nedostatočné alebo úplne nezabezpečené informácie o prítomnosti alergénov pri názve zmrzliny.

Zistené bolo tatkiež používanie nepovolených farbív v zmrzlinách, uchovávanie surovín na výrobu zmrzliny s uplynutým dátumom spotreby a DMT spoločne s ostatnými surovinami použitými k výrobe zmrzliny, uchovávanie surovín bez ochrany pred kontamináciou, niektorých aj na podlahe, uchovávanie tekutej zmrzlinovej zmesi v nádobách z hliníka bez následnej povrchovej úpravy mikrobiologicky nevyhovujúce vzorky zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií, baktérií z čeľade Enterobacteriaceae, koagulázopozitívnych stafylokokov 3 a kvasiniek, prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella oxytoca a Klebsiella pneumoniae).

Výnimkou nebolo ani nezabezpečené odkladanie vzoriek vyrobených zmrzlín po dobu 48 hod., resp. nevedenie evidencie, nedostatočné označenie vzoriek odobratých zmrzlín či predaj zmrzliny po dobe spotreby.

„Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 35 blokových pokút v celkovej sume 2 648 € (najviac a v najvyššej celkovej sume v Nitrianskom kraji – 9 blokových pokút v celkovej sume 883 €, v Prešovskom kraji – 10 blokových pokút v celkovej sume 485 € a v Trnavskom kraji – 5 blokových pokút v celkovej sume 450 €),“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.

Odporúčané články

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...

X