Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tipy na články: [email protected] / 0918 378 828
NITRA: Najväèší chlieb na Slovensku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nitrianski pekári poèas pokusu upiec najväèší chlieb na Slovensku pri príležitosti Svetového dòa chleba. Nitra, 15. október 2014. Foto: SITA/Martin Havran
15. októbra 2014 Správy NitraIné od NitraDen.skSITA, © SITA 2014 SITA/AP

FOTO: Nitrianski pekári pri príležitosti Svetového dňa chleba upiekli rekordný chlieb

Nitrianski pekári sa pri príležitosti oslavy Svetového dňa chleba rozhodli upiecť najväčší chlieb na Slovensku.

Nitrianski pekári upiekli najväčší chlieb na Slovensku. „Klasický pšenično-ražný chlieb, ktorý patrí k najpredávanejším druhom, bol dlhý 229 cm, široký 83 cm a vážil 36 kg, čím si vyslúžil zápis do Slovenskej knihy rekordov,“ uviedla pre agentúru SITA projektová manažérka spoločnosti PENAM Eva Fúriková. Pekársky tím pod vedením Alžbety Kossuthovej, technologičky pekárne Penam v Nitre, si takto uctil štvrtkový medzinárodný deň chleba.

Na prípravu spotrebovali 21 kg múky, 260 g droždia, 400 g soli a ďalšie ingrediencie, ktoré pekári neprezradili, lebo sú ich výrobným tajomstvom. Bol taký veľký ako 36 kilových chlebíkov, ktoré bežne dostaneme kúpiť v obchode. Hmotnosťou sa tak takmer priblížil k 38 kilogramom, čo je ročná spotreba chleba na jedného nášho obyvateľa. Rekordný chlieb venovala pekáreň neziskovej organizácii Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje najväčšie zariadenie pre ľudí bez domova na Slovensku.

Medzinárodná únia pekární U.I.B vyhlásila 16. október za Svetový deň chleba ako poctu chlebu i pekárom, ktorí ho pripravujú. Chlieb je každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života. Historici odhadujú jeho objav už v mladšej dobe kamennej, keď ľudia začali pestovať obilie. S rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavuje prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek. O vzniku kvaseného chleba sa tradujú viaceré legendy. Podľa niektorých sa objavil pred šiestimi tisíckami rokov v starovekom Egypte, kde možno tak trochu náhodou a trochu pôsobením baktérií vykysol na slnku. Po upečení si Egypťania obľúbili túto pochúťku s chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou. Ďalšia povesť hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom zachutil viac ako placky.

 

Odporúčané články

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...

X