Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ladislav
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: nitra.sk, Wikipedia - koláž Nitradeň
22. novembra 2022 ZaujímavostiHistória a staré obrázky Nitry od NitraDen.sknitra.eu Diskusia()

Viete, komu patrí ruka v nitrianskom erbe? Slávneho uhorského kráľa vyhlásili za svätého a je ochrancom mesta

Svätý Ladislav zomrel podľa legiend práve v Nitre. Jeho pravú ruku dnes vidia obyvatelia a turisti mesta v erbe.

Nitriansky erb je prítomný takmer všade v meste. Erb má modré pozadie a pravá ruka zviera bielo-červenú zástavu s dvojkrížom. V symbole Nitrianskeho kraja nájdeme zase bojovú sekeru.

Ak ste si mysleli, že táto ruka nepatrí nikomu, prečítajte si náš dnešný článok. Dozviete sa nové a zaujímavé informácie o ochrancovi mesta – svätom Ladislavovi.

Udatný bojovník

Počas 27. júna oslavuje meniny Ladislav a tento sviatok má pre Nitru a Nitriansky kraj veľký symbolický význam. Svätý Ladislav bol nielen uhorský kráľ, ale aj svätec, ochranca Nitry a kraja.

Pred nástupom na trón bol nitrianskym vojvodom. Legendy a kroniky opisujú Ladislava ako udatného bojovníka a hlboko veriaceho kresťana. Predstavuje vzor rytierskeho hrdinu.

korunovácia Ladislava
Korunovácia uhorského kráľa.Foto: Wikipedia

Vďaka uhorskému kráľovi si Nitrania uctievajú aj svätcov sv. Svorada a Benedikta, pretože sa podieľal na vytvorení ich kultu. Ladislav stojí taktiež za vysvätením sv. Štefana I. a jeho syna Imricha za svätcov.

Naposledy vydýchol v Nitre

Ladislav mal za sebou viaceré vojny a boje, ako napríklad s nomádskymi nájazdníkmi. Podarilo sa mu rozšíriť Uhorsko o Chorvátsko. Mal sa stať vodcom 1. krížovej výpravy, no v roku 1095 zomrel a podľa legiend práve v Nitre.

erb Nitrianskeho kraja
Erb Nitrianskeho kraja.Foto: Wikipedia

O 97 rokov neskôr bol vyhlásený za svätého, avšak jeho kult bol rozšírený už pred týmto rokom. Na Slovensku sa zachovalo niekoľko fresiek zobrazujúcich legendu, ako Ladislav oslobodil dievčinu pred mužmi, ktorí sa nazývali Pečenehovia.

V nitrianskom erbe je Ladislavova pravá ruka, no nie so sekerou, s ktorou bol zobrazovaný, ale so zástavou a byzantským dvojkrížom.

logo Nitra
Aktuálne logo Nitry.Foto: Facebook/ Mesto Nitra

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X