Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #235

Ak si aj vy radi zaspomínate na niekdajšiu slávu Nitry a krásy minulosti, tak naša rubrika vás isto poteší. Zaujíma vás história a vývoj vzhľadu mesta? Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta. Vydajte sa s nami na púť plnú objavov a spomienok.

Niekdajšie koryto rieky prinášalo obyvateľom pravidelné potopy. Rieka sa často vylievala a spôsobovala škody rôzneho rozsahu. Toto je záber jednej z nich. Pochádza zo dňa 7. apríla 1907. Na fotografií je vidieť aj vežu kláštora či Aujeszkého mlyn.

Foto 1 rieka povoden.jpg
Foto: www.facebook.com

Pohľad na mesto z budovy súčasnej Farskej ulice. Krásne je vidieť niekdajší Župný dom. Dnes tu sídli Nitrianska galéria spolu s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja. V pozadí je zas Nitriansky hrad a pod ním sa vyníma Veľprepoštský palác vo svojej pôvodnej kráse a veľkosti. Vpravo sa na pohľadnici zas nachádza budova Tatra banky z roku 1898, vedľa je budova s tympanónom bola Lekárňa.

Foto 2 farska hrad zupne.jpg
Foto: www.facebook.com

Niekdajšie pôvodné centrum mesta. Ide o pôvodné divadlo, vedľa sa nachádza baletná škola. Vľavo je zas vidieť kúsok budovy prvého Poštového a telegrafného úradu, potom tu bola Roľnícka poisťovňa. Divadlo so svojím okolím bolo zbombardované a vyhorené v roku 1945, sovietskym letectvom. Mariánsky stĺp sa vrátil späť na svoje miesto vďaka Mariánovi Žilíkovi a in mem. Tiborovi Zelenickému. Dnes sa na tomto mieste nachádza Divadlo Andreja Bagara a parčík, Svätoplukovo námestie.

Foto 3 namestie divadlo.jpg
Foto: www.facebook.com

Záber na súčasnú Kupeckú ulicu z terajšieho Svätoplukovho námestia. Vtedy sa volala Kalmár utca. Zachytená je na fotografií v roku 1900.

Foto 4 kupecka.jpg
Foto: www.facebook.com

Takto vyzerala výstavba Divadla Andreja Bagara. S jeho výstavbou sa začalo položením základného kameňa 18. septembra 1982. Výstavba budovy trvala desať rokov, slávnostné otvorenie sa teda konalo 18. septembra 1992. Divadlo A. Bagara stojí hlavne obrovskou zásluhou významného nitrianskeho staviteľa pána Vojtecha Kertézsa, ktorý tu bol stavbyvedúci.

Foto 5 divadlo.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X