Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz titulka 1.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #226

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Vo vnútri Hotela Stalingrad to vyzeralo takto. Dnes je to Hotel Zobor. V reštaurácií mali dokonca strieborný riad a bola veľmi nóbl. Natáčal sa tu dokonca film Nepokojná láska. Pod reštauráciou sa ešte nachádzal aj bar Ponorka, kam sa chodili baviť mladí až do rána. Kedysi tu robil tzv. výberčieho Šani Neumann, ktorý bol v Nitre veľmi známou postavou.V týchto priestoroch vznikla nejedna láska, ale aj konflikt.

Foto 1 stalingrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto sa na tejto fotografii nachádza Hotel Stalingrad, avšak tentokrát je to jeho exteriér. Na pešej zóne vtedy bežne premávali autá i autobusy.

Foto 2 stalingrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Takto stávali na dnešnom Svätoplukovom námestí autobusy. Na mieste tejto budovy je námestie a Divadlo Andreja Bagara. Za autobusom prezývaným aj harmonika sa nachádzala aj fontána.

Foto 3 namestie.jpg
Foto: www.facebook.com

Pred týmto obchodíkom tiež stávali autobusy. Práve v týchto dňoch, zachytených na fotografii, s tým však mali obrovský problém. Dôvodom bola obrovská snehová kalamita. Kopy snehu presahovali aj dva metre. Bola to zima na prelome rokov 1987 a 1988. Deti sa tešili, stavali si v kopách obrovské bunkre a nemuseli chodiť do školy. Dospelí však už tak nadšení neboli, nedokázali sa dostať do práce či z práce domov, do obchodov ani k lekárom. Mnohí dokonca spomínajú, ako museli rodiace ženy a urgentné prípady voziť do nemocnice obrnené transportéry.

Foto 4 sneh.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto je na tejto fotografií zachytená snehová nádielka v meste. Ide o iný rok a iné miesto. Ide o dnešnú pešiu zónu, niekdajšiu Wilsonovu ulicu a vedľa Malošpitálsku. Mnoho z týchto budov už nestojí a sú nahradené modernejšími.

Foto 5 pesia.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X