Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz nitra stara kpsn.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #211

Urobte si s nami výlet do minulosti nášho mesta. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili jedinečnú sériu fotografií zachytávajúcich rôzne podoby starej Nitry.

Takýto pohľad si mohli užívať obyvatelia Nitry kedysi. Záber je z čias spred regulácie rieky. Teraz je tu Mestský park na Sihoti.

Foto 1 hrad.jpg
Foto: www.facebook.com

Pred pár rokmi takto vyzerali ruiny Zoborského kláštora v areáli liečebného ústavu. V tom čase ani nebol sprístupnený obyvateľom. Dnes sa už na šťastie obnovuje a pribúdajú tu nové zaujímavé aktivity.

Fofo 2 klastor zobor.jpg
Foto: www.facebook.com

Táto ulica sa nachádzala v Nitre ešte pred pár desaťročiami. Ide o niekdajšiu Telegdy utca alebo aj Malošpitálsku ulicu. Na fotografií sú zachytené budovy dievčenského internátu a Engelovho domu. Budova dievčenského internátu bola v čase I. svetovej vojny aj sirotincom, a počas II. svetovej vojny sa tu nachádzal lazaret. Mala tiež vlastnú kaplnku. Pre spresnenie, vľavo je budova dievčenského internátu a vpravo, s balkónom, Engelov dom.

Foto 3 malospitalska.jpg
Foto: www.facebook.com

Spoznávate túto budovu? Ak ju v mysli neviete medzi súčasnými budovami v meste nájsť, bude to tým, že sa tu už nenachádza. Ide o vyššie spomínanú budovu dievčenského internátu na Malošpitálskej ulici.

Foto 4 internat malospitalska.jpg
Foto: www.facebook.com

Na ľavej strane fotografie v pozadí sa nachádzajú budovy, ktoré nahradí nový obchodný dom Prior. Na fotografií je vidieť, že ich už búrajú. Vedľa tejto budovy vľavo bola ulička Donotabánska, potom mäsiarstvo a vedľa na rohu Bodega. Pán s vozíkom predával po meste koláčiky a zákusky. Napečené boli v malej cukrárni a on ich rozvážal po obchodoch.

Foto 5 stefanikova.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X