Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #207

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Piaristické gymnázium zachytené v novinovom článku v období 2. svetovej vojny. Pod fotografiou bola poznámka, že v tomto gymnáziu študoval prezident dr. J. Tiso, dokonca tu aj učil. Nachádza sa vedľa Kostola sv. Ladislava, ktorý je najväčším v Nitre. Taktiež je súčasťou kláštorný komplex, ktorý je hlavným sídlom rádu piaristov na Slovensku.

Foto 1 piaristicke gymnazium.jpg
Foto: www.facebook.com

Poľnohospodárstvo v Nitre ma veľmi dávnu históriu, takto bolo zachytené v prvej polovici minulého storočia. Hneď aj s krásnym výhľadom na Nitriansky hrad.

Foto 2 polnohospodarstvo.jpg
Foto: www.facebook.com

Čo viete o tejto budove? Vedeli ste napríklad, že keď ju stavali, bol to internát pre študentov Vysokej školy poľnohospodárskej. Pri jej výstavbe pomáhali väzni. Neskôr sa tu nachádzalo ONV a KNV. Pred budovou mnoho obyvateľov v detstve skladalo pioniersky sľub. Taktiež popred a z časti aj pod budovou kedysi pôvodne tiekla rieka Nitra.

Foto 3 okresny urad.jpg
Foto: www.facebook.com

Hoci ide o veľmi smutnú udalosť, aj to je súčasťou Nitry. Na fotografií je zachytený pohreb ThDr. Eduarda Nécseyho a to z roku 1968. Bol slovenským cirkevným hodnostárom, nitrianskym biskupom a titulárnym arcibiskupom. Ľudia ho mali veľmi radi a radi sa s ním tiež stretávali.

Foto 4 pohreb.jpg
Foto: www.facebook.com

V Hornom meste bývali aj takéto stretnutia historických vozidiel. Pravdepodobne šlo o pretekárske vozidlá, podľa čísel.

Foto 5 horne mesto.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X