Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra titulka kolaz.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #155

Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Takto vyzerala dnešná Slovenská poľnohospodárska univerzita na svojom počiatku, konkrétne je táto fotografia zachytená v 70. rokoch minulého storočia. Poriadny rozdiel, priestranné a vzdušné.

chrenová slovenská polnohospodarska univerzita
Foto: www.facebook.com

Úžasný pohľad na dnešnú pešiu zónu. V prvej polovici 20. storočia ešte tadiaľto jazdili autá, ako vidieť aj na fotografii. To sa neskôr zmenilo.

pesia zona
Foto: www.facebook.com

Uhádnete, kde vznikla táto fotografia? Ako je vidieť, vznikla v roku 1935. Ide o schody na hrade, ktoré vedú k dnešnému diecéznemu súdu. Nachádzajú sa teda hneď za hradbami.

hrad schody
Foto: www.facebook.com

Ulička, ktorá bola zároveň skratkou medzi Horným a Dolným mestom. Dalo sa ňou prejsť na dnešnú Mostnú ulicu. Dnes ju však v Nitre už nenájdete, budovy boli zbúrané pre vytvorenie Svätoplukovho námestia.

svatoplukovo ulicka mostna
Foto: www.facebook.com

Taktiež záber na dnešné Svätoplukovo námestie. Fotograf stojí na Mostnej ulici a pozerá sa na Malošpitálsku ulicu. Nachádzal sa tu dievčenský internát, kde bývali zdravoťáčky a ekonómky, taktiež aj výskumný ústav živočíšnej výroby. Predtým sa tu dokonca nachádzal kláštor aj s kaplnkou.

Foto 5 svatoplukovo namestie.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X