Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 2.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk
15. októbra 2023 ZaujímavostiHistória a staré obrázky Nitry od NitraDen.sk© NitraDen.sk Diskusia()

Tieto staré fotografie vás prenesú do čarovných zákutí niekdajšej Nitry

Urobte si s nami výlet do minulosti nášho mesta. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili jedinečnú sériu fotografií zachytávajúcich rôzne podoby starej Nitry.

Táto budova kedysi stála na Malošpitáslkej ulici oproti Engelovmu domu. Dnes je približne v týchto miestach divadlo. Kedysi sa volala aj Telegdy utca, Malošpitálska ulica, Ulica Československej armády. Malošpitálska je odvodená od malého špitála alebo ošetrovne, ktorá sa nachádzala oproti Engelovmu domu na tejto ulici. Niektorí pamätníci si spomínajú aj na to, že tu bol dievčenský internát.

Budova malospitalska ulica dnes divadlo klub priatelov starej nitry.jpg
www.facebook.com

Veľmi zaujímavý pohľad na mesto z perspektívy letca. Otto Dolejš na stroji Zlín Z-526 AS – OK-WXC niekedy v rokoch 1963 a 1966. V pozadí pod Nitrianskym hradom je vidieť Aujeského mlyn a aj vtedy nový komplex VŠP (SPU).

Otto dolejs 60.roky pohlad na nitru klub priatelov starej nitry.jpg
www.facebook.com

Misijný dom Matky Božej zachytený na fotografii z roku 1930. Postavený bol len krátko predtým, v roku 1928. Využíva sa na ubytovanie rehoľníkov, administratívne a pastoračné účely. Sídli tu aj Misijné múzeum a Domov sociálnych služieb. Na zamrznutej rieke sa vtedy dalo bez problémov korčuľovať a deti si to užívali.

Misijny som matky bozej 1930 klub priatelov starej nitry vlado bella.jpg
www.facebook.com

Každý deň vychádzali v denníku Práca otázky z rôznych odborov, na ktoré bolo potrebné odpovedať. Kto týmto spôsobom ukázal vedomosti, získal diplom.

Diplom pravda klub priatelov starej nitry.jpg
www.facebook.com

Reštauráciu Stavbár si možno dobre pamätáte. Nachádzala sa na Štúrovej, v jednom z objektov medzi panelákmi. Vraj tam mali najlepšiu knedľu v Nitre a mnoho rodín si po ňu chodilo v nedeľu k obedu.

Restauracia stavbar sturova ulica klub priatelov starej nitry.jpg
www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X