Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mestky urad16.jpeg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
franophoto, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.
30. apríla 2017 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.sk© NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Ľudia začali dostávať výmery za daň z nehnuteľnosti. Napriek tomu, že je Nitra v dobrej kondícii, daň sa zvýšila

Len nedávno získala Nitra ocenenie od European Rating Agency za plusové výsledky hospodárenia v minulom roku. Keď je Nitra na tom finančne dobre, prečo sa zvýšila daň z nehnuteľnosti?

Mesto ešte minulý rok schválilo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o tom, že od 1. januára sa zvyšujú sadzby dane zo stavieb a bytov. Podľa nového VZN sa napríklad zvýšila ročná daň za každý začatý štvorcový meter pri stavbách na bývanie a drobných stavbách z 0,33 na 0,35 eura a pri stavbách určených na pôdohospodársku produkciu z 0,25 na 0,35 eura. Pri dani z bytov sa sadzba zvýšila z 0,30 na 0,35 eura.

Ako skonštatovali spracovatelia minuloročného záverečného účtu mesta, „celkový výsledok rozpočtového hospodárenia Nitry za rok 2016 predstavuje prebytok v hodnote 4,23 milióna eur.“ Táto suma je dostatočne vysoká na to, aby sa z nej dalo investovať, a pritom sa daň zvyšovať nemusela.

„Nitra je vo viacerých oblastiach príkladom pre mestské samosprávy. Ide napríklad o úspešné riadenie financií, potenciál v prebiehajúcej investícii Jaguar Land Rover, ktorá bude pozitívnym impulzom pre zlepšenie hospodárskej situácie v regióne a následne pravdepodobne aj s priaznivým dopadom na rozpočet mesta,“ zhodnotila vo svojej správe European Rating Agency hospodárenie mesta.

Podľa vyjadrenia prednostu mestského úradu Igora Kršiaka by malo do mestskej pokladnice vďaka zvýšeniu dane pribudnúť 300- až 400-tisíc eur ročne. „Takže to nie je nejaké radikálne zvýšenie daní, ale je to určitý prvý krok k ich postupnému a cielenému zvyšovaniu. Sú tu určité smernice aj v rámci európskych postupov, ktoré vlastne nútia jednotlivé členské štáty zvyšovať dane z nehnuteľností, čím sa má docieliť vytváranie akejsi sebestačnosti samospráv pri regulovaní svojich príjmov a výdavkov. A toto je prvý krok,“ uviedol.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X