Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cars,For,Sale,Stock,Lot,Row.,Car,Dealer,Inventory
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Shutterstock
23. februára 2023 Správy NitraPR od Informačný servis

Kúpa auta z bazáru: ako na odstúpenie od kúpnej zmluvy?

Zrejme tú situáciu mnohí sami poznáte – kúpili ste ojazdené auto, nadšene podpísali všetky dokumenty, odišli s ním domov, a veselo brázdili cesty. Lenže po pár mesiacoch sa objavil prvý problém. Čo s tým?

Podmienky odstúpenia od zmluvy

Každý kupujúci, či už ide o kúpu auta alebo čohokoľvek iného, má právo na odstúpenie od kúpnej zmluvy. Všetko má však svoje pravidlá. Inak tomu nie je ani v prípade odstúpenia od kúpnej zmluvy pri nákupe vozidla. Ako na to si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Ak auto zakúpené v auto bazáre trpí vadou právnej povahy, trvalo spôsobujúce nemožnosť ho používať na účel, na ktorý bol zakúpený, má kupujúci vždy nárok na odstúpenie od kúpnej zmluvy. Nárok vzniká aj v prípade, že sa predávajúcemu vadu nepodarí do 30 dní odstrániť.

Ktoré vady nemožno pri aute z bazáru reklamovať?

Skôr ako začnete celú vec s reklamáciou a odstúpením riešiť, uistite sa, že sa práve vášho vozidla netýka niekoľko nasledujúcich bodov. V týchto prípadoch totiž bohužiaľ ojazdené vozidlo reklamovať nemožno.

  • Chyba, ktorá zodpovedá miere opotrebenia automobilu
  • Chyba, na ktorú ste pri kúpe dostali zľavu

Ako na reklamáciu krok za krokom

Pokiaľ nejde ani o jeden vyššie uvedený prípad, potom sa jedná o skrytú vadu. Občiansky zákonník hovorí, že pokiaľ sa skrytá vada objaví do 6 mesiacov od prevzatia vozidla, má sa za to, že automobil bol chybný už pri podpise kúpnej zmluvy. V tomto prípade zodpovedá za vady predávajúci, a vy tak máte právo na reklamáciu.

  • Auto vezmite do servisu a nechajte si pripraviť odborný posudok.
  • Kontaktujte predajcu a povedzte mu o skrytých chybách, o ktorých vás neinformoval.
  • Všetko dajte do písomnej podoby, vrátane dátumu kúpy, popisu automobilu, skrytých vád, návrhu riešenia situácie a priložte posudok z autoservisu.
  • Ak je vada bazárom uznaná, spíšte reklamačný protokol. V tej chvíli beží 30 dňová lehota na vybavenie reklamácie.

Ako na odstúpenie od kúpnej zmluvy

Pokiaľ bola prvým krokom reklamácia, auto bolo opravené a napriek tomu sa vada vyskytla opakovane alebo uplynula doba 30 dní na vybavenie reklamácie, máte právo na odstúpenie od kúpnej zmluvy a požadovať späť svoje peniaze.

  • Odstúpenie od kúpnej zmluvy musí vždy prebehnúť písomne.
  • List musí obsahovať dátum kúpy, popis vozidla, jeho výrobné číslo, popis závad a informáciu o tom, že je vozidlo nespôsobilé prevádzky a z tohto dôvodu odstupujete od kúpnej zmluvy.
  • List posielajte doporučene. Pokiaľ ho budete odovzdávať osobne, nechajte si potvrdiť prevzatie.

Pozor na pochybné autobazáre

Dávajte si veľký pozor od koho ojazdené auto kupujete! Na trhu sa objavuje nespočetné množstvo podvodníkov, ktorí predávajú vozidlá s rôznymi závadami. Navyše poznajú množstvo trikov, ako ich v kúpnej zmluve ošetriť tak, aby klient automobil nemohol len tak ľahko vrátiť. Kvalitný a preverený autobazár ručí za stav svojich ponúkaných vozidiel.

Informačný servis

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X