Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ZŠ kniežaťa Pribinu
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Google maps, V. Bárta - Nitra na starých fotografiách, Pamätihodnosti mesta - koláž Nitradeň

Meštianska škola na Číneši bola kedysi najväčšou verejnou budovou, dnes je národnou kultúrnou pamiatkou

Dievčatá a chlapci sa vzdelávali oddelene. Školu navštevovali viacerí úspešní politici, športovci či umelci.

Mala rôzne názvy, no v roku 2003 dostala názov, pod ktorým ju poznajú obyvatelia a navštevujú nitrianski žiaci. Reč je o ZŠ kniežaťa Pribinu na ulici Andreja Šulgana. Vydajte sa s nami po stopách histórie tejto nitrianskej školy.

Pýcha mesta

Vznik meštianskej školy na Číneši sa viaže s augustom 1933, kedy bol položený základný kameň budovy s názvom Pribinova jubilejná štátna meštianska škola v Nitre, 833 – 1933. Na slávnosti sa zúčastnili viacerí ministri či zástupcovia miestnych orgánov. Budovu projektoval Oskar Singer.

Slávnostné otvorenie meštianskej školy sa konalo v októbri 1937. Navštevovalo ju 736 žiakov. Ako uvádza publikácia Vladimír Bárta – Nitra na starých fotografiách, Pamätihodnosti mesta, išlo o najväčšiu nitriansku verejnú budovu v 30. rokoch 20. storočia.

Meštianska škola Nitra
Meštianska škola v roku 1936.Foto: V. Bárta - Nitra na starých fotografiách, Pamätihodnosti mesta

Škola bola pýchou mesta pre svoje vybavenie a modernosť. Dievčatá a chlapci sa neučili spolu, ale osobitne. Súčasťou budovy bola telocvičňa s nadštandardným vybavením, školská jedáleň, vonkajšie ihriská, dielne či prírodovedecká pracovňa.

V decembri 1940 bola počas bombardovania a oslobodzovania Nitry škola poškodená, dôvodom je zrejme to, že v priestoroch našli útočisko nemeckí vojaci. Okná boli vybité a na 2. poschodí vypukol požiar. Rekonštrukcia budovy prebehla v roku 1946.

Meštianska škola Nitra
Meštianska škola bola na svoju dobu moderná.Foto: Facebook/ Klub priateľov starej Nitry

Viac ako 500 žiakov

Škola v súčasnosti udržiava vzťahy aj so zahraničnými či inými slovenskými školami. Má viac ako 30 tried a navštevuje ju približne 520 žiakov. Súčasťou školy je Centrum voľného času, kde žiaci hrajú volejbal, stolný tenis a šach.

ZŠ kniežaťa Pribinu
Súčasný vzhľad školy.Foto: Google maps

Počas rokov brány školy opustilo viacero známych osobností z oblasti politiky, športu či umenia. Môžeme spomenúť napríklad politika a exprimátora Nitry Jozefa Prokeša, športovkyňu a strelkyňu Zuzanu Štefečekovú, majsterku sveta v klasickom fitnes z roku 2005 Ninu Šiškovú, gitaristu a speváka skupiny Elán Jána Baláža či moderátora Vladimíra Vondráka.

ZŠ kniežaťa Pribinu
Vnútorné priestory školy.Foto: Google maps
ZŠ kniežaťa Pribinu
Vnútorné priestory školy.Foto: Google maps
ZŠ kniežaťa Pribinu
Vnútorné priestory školy.Foto: Google maps
ZŠ kniežaťa Pribinu
Vnútorné priestory školy.Foto: Google maps

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X