Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 3.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #293

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Spoznávate túto uličku zachytenú na pohľadnici? Ide o pohľad do dnešnej Farskej ulice, v pozadí Kostol Navštívenia Panny Márie s kláštorom milosrdných sestier. Fotograf stál v križovatke s dnes už Mostnou a Ďurkovou. Všimli ste si ten ruch ulice, ktorý z fotografie priam srší? Ľudia sa v meste pohybovali veľa pešo, málokto mal auto. A všimnite si aj stĺp na budove úplne vľavo. Je z rožnej budovy a dnes už je budova zmenená a stĺpy tu nie sú. Boli však kúzelné, čo poviete?

Foto 1 farska.jpg
Foto: www.facebook.com

Kedysi Wilsonova, dnes už Štefánikova trieda alebo aj pešia zóna v Nitre. Mnoho z budov na fotografii zničilo bombardovanie a namiesto nich je tu už iná výstavba. Napríklad tak bolo v prípade Hotela Schiller naľavo. Vľavo je napríklad Hotel Zobor a Mexiko bar, vpravo zas kúsok ďalej Dom módy.

Foto 2 pesia zona.jpg
Foto: www.facebook.com

Tak isto niekdajšia Wilsonova ulica. Zachytená na kolorovanej pohľadnici z roku 1915. Nachádzame sa len o kúsok ďalej, kúsok za chrbtom je Dom módy. Dnes je v budovách vľavo talianska a indická reštaurácia.

Foto 3 pesia zona 1.jpg
Foto: www.facebook.com

Do tretice rovnaké miesto, avšak nový pohľad. Tentokrát je dnešná pešia zóna na obrázku zachytená smerom k divadlu. Vzadu sa nachádzalo pôvodné mestské divadlo, ktoré stálo približne v miestach dnešného Divadla Andreja Bagara na Svätoplukovom námestí. Ako vidíte na obrázku, Štefánikova trieda sa tiež volala Toth Vilmos utca, bolo to približne v roku 1915.

Foto 4 pesia zona divadlo.jpg
Foto: www.facebook.com

Na kúsok od pešej zóny ešte zostaneme. Fotograf tohto záberu stojí na dnešnom Svätoplukovom námestí a zachytáva Kupeckú ulicu. Vpravo ešte vidíme budovy, ktoré boli o niekoľko desiatok rokov zbúrané pre nové námestie. Záber bol zachytený približne v roku 1915.

Foto 5 svatoplukovo namestie kupecka.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X