Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kolaz stara nitra 2.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #275

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

Výstavba jedného z najikonickejších panelákov v Nitre. Viete o ktorá ide? V Nitre mu nepovedia inak ako Stračia nôžka. Nachádza sa na Štúrovej ulici a výstavba prebiehala v roku 1964. Najskôr malo ísť o hotel, v meste však bol nedostatok bytov, tak sa sem nasťahovali rodiny. Okolie na fotografii je na nerozoznanie s dneškom…

Foto 1 stracia nozka.jpg
Foto: www.facebook.com

Táto fotografia zas zachytáva novo vystavané sídlisko Chrenová. Dokončovalo sa v 70. rokoch uplynulého storočia a vznikom Obytného súboru Chrenová I – III pribudlo v mieste 8-tisíc bytov. V popredí je komplex budov Pedagogickej fakulty v Nitre, dnes UKF Nitra. V strednej časti vľavo je vidieť Strednú priemyselnú školu potravinárska v Nitre s internátom – dnes Spojená škola, vpravo je zas rozostavaná budova obchodného domu Jednota. V pozadí na fotografii sú paneláky s bytmi.

Foto 2 chrenova.jpg
Foto: www.facebook.com

Nitrianska plastika, kedysi pýchou socializmu a zamestnávala množstvo ľudí. Vznikla v 60. rokoch uplynulého storočia. Kvôli plastike vzniklo v Nitre aj odborné učilište, kde sa mali vzdelávať budúci pracovníci v odboroch ako nástrojár, kovotokár, frézar, elektrikár, strojný zámočník.

Foto 3 plastika.jpg
Foto: www.facebook.com

Život na Chrenovej bol aj takýto. Deti sa hrali na uliciach, rovnaké autá parkovali v blate pred panelákmi. Fotografia je zachytená v roku 1976. Máte aj vy spomienky na bezstarostné detstvo medzi novopostavenými panelákmi?

Foto 4 chrenova sidlisko deti.jpg
Foto: www.facebook.com

Priam až umelecká fotografia z roku 1941. Na zasneženej Pyramíde pózuje mladý fešák a za ním sa nachádza triangulačný bod. Šlo o konštrukciu veže, kde boli umiestnené meračské prístroje, prípadne signalizácia a pod.

Foto 5 zobor pyramida.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X