Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stara nitra kolaz titulka.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Klub priateľov starej Nitry - koláž NitraDen.sk

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #212

Aká bola Nitra kedysi? Zmeny sa tu dejú denne, pripomeňme si teda vzhľad a atmosféru niekdajších uličiek a ulíc mesta v premenách času. Vďaka pomoci Klubu priateľov starej Nitry sme pre vás vytvorili sériu výnimočných fotografií z rôznych období nášho milovaného mesta.

V miestach na fotografií vľavo oproti pošte sa nachádzali Grand garáže, kde opravovali autá. O majiteľovi, advokátovi a právnikovi JUDr. Jozefovi Prokešovi, všetci hovoria len pekne, bol totiž vraj veľmi šikovný auto-elektrikár. V blízkosti sa nachádzala aj pumpa, ktorá bola výnimočná tým, že bola ručná, na páku.

Foto 1 posta grand garaz.jpg
Foto: www.facebook.com

V novom parku na Sihoti sa nachádzala takáto socha. Obyvatelia ju volali Marína.

Foto 2 socha.jpg
Foto: www.facebook.com

Človek v okuliaroch a baretke neodmysliteľne patril k niekdajšej Nitre. Každý starý Nitrančan ho poznal. Patrili k nemu papierové lodičky na gumičke a rôzne mačkažáky. Všetko si to nosil v kufri. Volali ho Miško Cap alebo aj Capcarap.

Misko cap nezabudnutelna postavicka nitry klubpriatelov.jpg
Foto: www.facebook.com

V záhrade Nitrianskej galérie stála takáto zaujímavá fontána a to od roku 1966. Šlo o spievajúcu fontánu, ktorá bola pôvodne určená do interiéru. Po 40 rokoch v záhrade bola preto úplne zničená a tak putovala k autorke. Tá ju zrekonštruovala a teraz je vystavená v Národnom technickom múzeu v Prahe.

Foto 4 spievajuca fontana.jpg
Foto: www.facebook.com

Veľmi zaujímavý pohľad na mesto. Nitra bola ešte útlym mestom, dnes je rozrastená do všetkých strán.

Foto 5 mesto.jpg
Foto: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X