Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
javorova nitra
30. januára 2014 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2013 ilustračná: maps.google.com

Bývalú škôlku zatiaľ nepredajú, pokúsia sa o pilotný projekt

NITRA 30. januára – O budovu bývalej škôlky Javorová na Chrenovej opäť prejavila záujem súkromná spoločnosť, ktorá tu chce otvoriť viacjazyčnú škôlku a základnú školu. Mesto ju však zatiaľ nepredá a pokúsi sa tu zriadiť takýto typ škôlky. Podľa mestskej poslankyne Marty Rácovej by malo mesto budovu buď predať verejnou obchodnou súťažou alebo zrekonštruovať a využiť ako mestskú škôlku, ktorá bude prístupná pre všetkých a nie iba pre solventných.

„Chýba nám 150 miest pre deti a ja sa čudujem, že my nemáme ambície opraviť tú škôlku. Súkromníkovi sa to oplatí a nám nie?“ pýta sa Rácová. Primátor mesta Jozef Dvonč informoval, že keby aj mesto našlo peniaze na rekonštrukciu, pre verejné obstarávanie by ju do septembra nestihli opraviť, kým súkromná firma to deklaruje. „Chcem ale rokovať s ministerstvom školstva, ktoré prejavilo záujem podporiť takýto typ škôlky a mohlo by poskytnúť podporu a financie,“ dodal Dvonč. Bol by to pilotný projekt v rámci Slovenska, keďže ide o škôlku, kde sa malé deti učia niekoľko cudzích jazykov a počas dňa komunikujú iba so zahraničnými lektormi.

Dve takéto škôlky v súčasnosti na Slovensku prevádzkuje nezisková organizácia, ktorá však nemôže kúpiť budovu a preto sa spojila so súkromnou spoločnosťou Orpheus Production. Tá patrí lídrovi hudobnej skupiny Desmod Máriovi Kulymu Kollárovi a jeho manažérovi Mišovi Kožuchovi. Práve jeho dieťa navštevuje podobný typ škôlky v Topoľčanoch. „Je to výborná vec, nadchol ma systém vyučovania aj práce s deťmi a myslím, že Nitra má dobrú polohu na to, aby takáto škôlka aj škola tu fungovala,“ povedal pred časom Kožuch. V škôlke plánovali umiestniť 70 detí a v základnej škole 180. Mesto ale teraz chce osloviť priamo neziskovku a nájsť možnosti, ako škôlku sprevádzkovať ešte do septembra.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X