Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Titulka stara nitra kalvaria atletika zupny dom policajt mlyny kpsn.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: KpsN

Nitra včera a dnes alebo ako sa mesto pod Zoborom rokmi menilo #82

Súčasná Nitra má síce svoje čaro, no bez svojej histórie by nemala takú atmosféru a kúzlo. Skoršie narodení si zaspomínajú na mladosť či detstvo, možno len na spomienky rodičov či starých rodičov. S pomocou Klubu priateľov starej Nitry sa môžete preniesť o pár rokov späť. Poďte si teda s nami zaspomínať na starú Nitru.

Krásny historický dom na vtedajšej Stalingradskej ulici z roku 1907. Táto historická budova padla za obeť výstavbe križovatky, ktorú dnes máme z pešej zóny na Palárikovu ulicu. Dom mal krásnu vyrezávanú masívnu bránu. Je jej obrovská škoda, čo poviete?

Toto1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Križovatka pri Bodege, kde mávali vždy čerstvý chlieb, ako si mnohí spomínajú. Fotografia je z roku 1966. Niektorí spoznávajú pána policajta na fotke a spomínajú na jedného z jeho kolegov z tých čias. Nekompromisný a spravodlivý, ako by Nitrančania povedali: „A mav rešpekt, ani nemusev strílať, zvládov šecko!

Foto2 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Fotografia približne z roku 1955. Sú na nej zvečnené Nitranske mlyny a krásne oddychové miesta pred tržnicou. Isto ste si všimli aj dopravu, ktorá je zložená z troch áut a jedného konského povozu. Viete si predstaviť takéto prázdne ulice v súčasnej Nitre uprostred dňa?

Foto3 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Zaujímavý pohľad na Nitru niekedy v roku 1955. Niektorí tvrdia, že tá borovica je tam dodnes. Zobor je tiež ešte stále čisto prírodný, plný zelene. Mnohí na tomto mieste strávili mladosť a pamätajú si, ako behávali po kalvárií.

Foto4 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Spoznávate toto miesto? Fotografia bola urobená približne v roku 1905 a zobrazuje vlakovú stanicu. Za tých 110 rokov sa až tak nezmenila, čo poviete? Na fotke stále prebiehajú nejaké práce, pohybujú sa tam robotníci.

Foto5 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Krásna historická fotografia z konca 19. storočia. Zobrazuje barokovú sochu sv. Jána Nepomuckého – patróna mostov a vôd, ktorá pôvodne stála pred Župným domom. Zaujímavosťou je, že sa nachádzala na moste cez rieku Nitričku, pretekajúcu vtedy týmto miestom, preto tá socha patróna mostov. Vedeli ste, že v rokoch 1923 – 1928 tu vo funkcii župana pôsobil slovenský spisovateľ Janko Jesenský?

Foto6 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Takto vyzerali začiatky atletiky v našom meste. Fotka je z roku 1923, teda v časoch, kedy atletika v Nitre bývala ešte na súčasnom futbalovom štadióne na Sihoti. Zaujímavé je aj športové oblečenie vtedajších športovcov, však? Tie nohavice pod kolená sa volali pumpky.

Foto7 1.jpg
Zdroj: www.facebook.com

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X