Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
860817_364317030349745_441233651_o.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
24. mája 2016 Diskusia()

BLOG: Lekcija č. 1 (jenna) – Mekčeňí

Na úvot si mosíme zapamatať zásannú vec, ešte prv, jag začňeme pojennávať o nitrančiňe a nitropise jako takom… Nitrančan ňepozná žánne gramatické chyby spisovnéj slovenčiny. Z jennoduchého dóvodu: Nitrančiňe sa žánne ňeňi! Jediné chyby, keré Trogár pozná sa té, keré hrubo porušujú pravillá nitránského nárečá. Ortodoxní Nitrančani Vám to vysvetlá, len ňeklacte sprosté otásky :)))

Jako prvé si zebereme do merku mekčeňí. Tag jako? Mekčiť, či ňé?A kedy vlasňe? Nitrančan samozrejme ví, ale aj ten sa opčas omýli. Nakoňec, šag aj my zme len luďí.

Prvom raďe si treba uvedomiť, že Nitra ňeňi Trnava, aňi Košice a ňeňi vóbec prípusné si to zamíňať!

  • Maké Ľ Nitre ňégzistuje! Šaďe, ďe sellák poví Ľ, je pre Nitrančana furt tvrdé L.
sellačina nitrančina
motýľ motýl
sopeľ sopel
ľúbiť lúbiť
streľba strelba
ľadový ladový
kľúče klúče
veľa vela (Nitrančan poví moc)
moľa mola

atď… samozrejme príkladóv je moc.

  • Šaďe, ďe sa sellačiňe spravilla ňepíše mekčeň, ale vypráva sa mako (de, te, ne, le, di, ti, ni, li), Trogár ho tamek poví, kluňňe aj napíše a ňemá s tým najmenší problém.

Ňeňi nijako dóležité, aňi povinné pri písaňí totog druhé pravillo o makých slabikách aj používať, ale taktog je to nitropise „spisovňe“ (to uvádzam len pre tých, čo si potrpá na dóslennosť). Keď mekčeň nenapíšeš tam, ďe ňeňi aj sellačiňe, ňevaďí, já ho téš ňepíšem šaďe , alebo len jennoducho zabuňňem, hlavňe to vyslov mako.

Je strašnú chybu zamíňať si nitránské dlhé ŇÉ za trnavské tvrdé dlhé NÉ, bratislavské tvrdé krátke NE, ale aňi za  výchoňňárske, síce maké, ale krátke ŇE!

Na budúce si povíme volačo o dvojhláskach, zestaňte s nama :)

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X