Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13101202_10207651856567924_1561379688_n.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
17. mája 2016 Diskusia()

BLOG: Nitrančina – dorozumívací jazyk Trogárov

Vela ne-Nitrančanov, kerým Trogári vyprávajú selláci, sa sťú ukazuvať, že veďá po našom, ale keď zisťá, že ono to ňeňi zas také jennoduché, ulakomá sa na ňékeré slová pochádzajúce onnás a machrujú, že sa ích. Trt!

Jenna vec je vyprávať po nitránsky – to sa dokáže naučiť aj šikovný sellák, a druhá vec je nitropis. Osobitnú kapitolu tvorá ortodoxná nitrančina, ge kerej sa hlásim aj já, a nitrančina jako taká. Kým ortodoxná nitrančina a nitrančina majú spoločný záklat a pojennáva rovnaké pravillá, ortodoxná nitrančina je o volačo vác agresívnejšá a ňelakňe sa ani cudzom prostredí. My si tu jennotlivých díloch povíme základy, keré nitrančinu tvorá (alebo skór, že by nitrančina tvorila základy?), a buete si mócť šimnuť poctatné rozdíy medzi jazykom Nitrančana a spisovným jazykom selláka, kerý má aj gramatické pravillá (My Nitrančani ho voláme sellačina). Nakolko nitrančinu nido nekodifikuvav, je na čase nattým pouvažuvať. Na internete nájdete aj necyklopédiju, ale tú neotporúčam, nakolko je tam kopa bludóv a nepresností.Trúfate si naučiť sa svetový jazyk? :D

Príjemnú zábavu ze serjálom o nitrančine – jazyku Trogárov,

praje Márijo.

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X