Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Martinsky vrch ilu tic.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, www.nitra.eu
20. novembra 2018 Podujatia a akcie NitraKam s deťmi od NitraDen.skSITA Diskusia()

Kasárne pod Zoborom sa majú zmeniť na centrum popularizácie vedy

Centrum bude určené najmä mládeži a venovať sa bude napríklad archeológii, prírode a životnému prostrediu, automobilovému priemyslu či technike.

V Nitre má vyrásť moderné centrum popularizácie vedy. Určené bude najmä školskej mládeži, ktorá sa tu bude môcť pútavou a hravou formou zoznámiť s vedou. Mnohé veci si budú môcť návštevníci sami vyskúšať a zažiť tak vedu na vlastnej koži.

Centrum by malo vzniknúť v dvoch najväčších budovách v areáli bývalých kasární pod Zoborom. Objekty patria Archeologickému ústavu SAV v Nitre. Nachádza sa medzi nimi parkovisko, bývalé vojenské nástupište, pod ktorým vzniknú pre tento projekt nové podzemné priestory. Realizácia projektu by sa mohla začať už v roku 2019 a centrum by mali otvoriť v roku 2021, informoval riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

Cieľom je vytvoriť u mladých ľudí kladný vzťah k vede. „Mnohí slovenskí bádatelia dosiahli fantastické výsledky, o ktorých sa, žiaľ, často málo vie. Nitra sa bude mať čím chváliť. Verím, že mládež z celého Slovenska, ale aj zahraničia sa bude môcť práve tu v Nitre oboznámiť s tým, čo je veda – od technických vied, cez humanitné až po prírodné vedy,“ povedal Ruttkay.

Projekt zastrešuje Centrum vedecko-technických informácií SR v Bratislave, ktoré je organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Podieľa sa na ňom Archeologický ústav SAV, nitrianske univerzity a ďalšie inštitúcie. Zelenú dalo projektu aj Biskupstvo Nitra, ktorému patria pozemky pod budovami.

Financie na projekt chcú získať z fondov Európskej únie v rámci výzvy, ktorú vypísalo ministerstvo školstva. Hlavné centrum popularizácie vedy má vzniknúť v Nitre, menšie majú byť aj v Košiciach a Žiline, zároveň sa rozšíri súčasné centrum v Bratislave. „Projekty sú v hodnote niekoľkých desiatok miliónov eur. Len základný projekt obnovy dvoch budov a vybudovania tretej, podzemnej budovy medzi nimi v Nitre je za zhruba 12 miliónov eur,“ uviedol Ruttkay.

Bývalé kasárne pod Zoborom sú dôležitou archeologickou lokalitou zvanou Martinský vrch, našiel sa tu veľkomoravský kostol a v súčasnosti je tu archeoskanzen. Ako priblížil Ruttkay, relatívne veľká časť centra popularizácie vedy bude venovaná archeológii. Priblíži zaujímavé metódy práce archeológov spojené s prírodovednými disciplínami – archeobotanika, archeozoológia, antropológia a podobne.

Na prízemí jednej z budov budú moderné konzervátorské laboratóriá, v ktorých si návštevníci budú môcť pozrieť a v niektorých prípadoch aj vyskúšať rôzne procesy, ktoré sú súčasťou konzervovania a reštaurovania nálezov. Ďalšia časť bude patriť digitalizácii nálezov a 3D prezentáciám. Návštevníci si budú môcť vo svojich mobilných telefónoch prostredníctvom aplikácie pozrieť, ako nález vyzeral v minulosti.

Ďalšie časti centra sa budú venovať napríklad prírode a životnému prostrediu, poľnohospodárstvu, automobilovému priemyslu a nemali by chýbať ani disciplíny ako fyzika či technika. Financovanie projektu je naplánované do roku 2028. Ruttkay verí, že potrebné financie sa podarí nájsť aj po tomto roku.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X