Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Nitrianski poslanci
© Nitraden.sk
23. októbra 2015 Správy NitraIné správy z Nitry od NitraDen.skSITA, © SITA 2015

Mesto stále nezverejňuje záznam z mestského zastupiteľstva. Niektorí poslanci to kritizujú

Mesto Nitra nezverejňuje na svojej internetovej stránke zvukový záznam zo zasadnutí mestského zastupiteľstva. Opoziční poslanci (nezávislí a NOVA) to kritizujú a na včerajšom zastupiteľstve navrhli zmenu rokovacieho poriadku.

Podľa návrhu by sa mal zvukový záznam objaviť vždy na druhý deň po zasadnutí na internetovej stránke mesta. Poslanci ďalej navrhli, aby sa ku každému menu poslanca na webe priraďovali jeho pozmeňujúce či doplňujúce návrhy, interpelácie a odpovede na ne, aby občania získali prehľad o aktivitách poslancov.

Chceme zvýšiť informovanosť občanov. V zápisniciach z mestského zastupiteľstva sa neuvádzajú všetky diskusné príspevky a obávame sa, že verejnosť nie je informovaná dostatočne,“ povedala pre médiá poslankyňa Anna Šmehilová (NOVA), ktorá je jednou z ôsmich poslancov stojacich za návrhom.

Ako ďalej dodala, pribúda množstvo mladých ľudí, ktorí sa začínajú zaujímať o veci verejné a tí komunikujú predovšetkým prostredníctvom internetu. Nitra je podľa jej slov v tejto oblasti pozadu, pretože mnohé menšie mestá už dávno nahrávky zo zastupiteľstiev zverejňujú, niektoré aj priamy prenos.

Návrh opozície nakoniec v pléne neprešiel. Zastupiteľstvo schválilo, že dodatok k rokovaciemu poriadku pripraví prednosta radnice Igor Kršiak. Šmehilová sa obáva, že ich návrh plénum neschválilo len preto, že prišiel z radov opozície.

Viceprimátor Martin Nemky (Smer-SD) povedal, že zverejňovaniu záznamov z rokovania sa nebráni. „Chceme zmeniť rokovací poriadok, ale potrebujeme na to nejaký čas. Do najbližšieho zastupiteľstva má prednosta úradu pripraviť zmeny, ktoré budeme schvaľovať,“ povedal.

Prednosta radnice Igor Kršiak si myslí, že návrh z dielne opozície má viaceré nedostatky. „Treba dať tomu systému nejakú logiku, pretože nemôžeme mať na jednej strane doslovný prepis vo forme zápisnice a na druhej strane mať aj zvukový záznam. Takisto si myslím, že je už trošku nad rámec logiky rokovacieho poriadku, aby sme ešte robili agendu zverejňovania diskusných príspevkov poslancov, pozmeňujúcich návrhov alebo nejakých iných vecí,“ povedal Kršiak.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X