Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
NITRA: Dosky 2013
NITRA: Dosky 2013 Herečka Eva Vrbková (vpravo) a moderátor večera Branislav Deák (vľavo) počas večera 18. ročníka Divadelných ocenení sezóny DOSKY 2013. Nitra, 27. september 2013. Foto: SITA/Martin Havran
3. októbra 2013 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTASR Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona. Ilustračné: SITA/AP

Divadelná Nitra ponúkla 13 inscenácií a vyše 70 ďalších aktivít

Nitra 2. októbra – Inscenáciou Holokaust v podaní hercov Divadla Aréna vyvrcholí dnes tohtoročný medzinárodný festival Divadelná Nitra. Počas šiestich dní si mohli diváci pozrieť v hlavnom programe 13 inscenácií z deviatich krajín počas 19 predstavení. Do Nitry zavítali divadelné súbory z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, zo Slovinska aj Slovenska.

Najviac jazykov priniesol na festivalovú scénu francúzsky skladateľ a režisér Joris Lacoste so súborom Encyklopédia reči a originálnym dielom Suita č. 1 „ABC“ pre 11 umelcov a 11 hostí. Festivalovému publiku predviedli jedinečnú hudbu poskladanú z útržkov rečí rôznych národov. Umelci hovorili a spievali v 12 jazykoch, nechýbala medzi nimi angličtina, francúzština, taliančina, čínština, ruština či slovenčina. Kurióznu dekoráciu inscenácie tvorilo 33 taburetiek a 60 svetiel.

Neherci sa postavili na javisko aj v ďalších dvoch inscenáciách, v ktorých vyrozprávali svoje skutočné príbehy. Nemeckému režisérovi Clemensovi Bechtelovi sa podarilo v inscenácii Môj spis a ja po prvý raz vedľa seba postaviť na javisko deväť autentických obyvateľov Drážďan, ktorých životy kruto poznačila nemecká tajná polícia Stasi. Jeden z nich bol dokonca jej agentom. Zo Slovinska prišli na festivalové dosky predniesť svoj príbeh ľudia, ktorých sa štátna moc rozhodla vymazať z registra občanov.

Názov inscenácie 25 671 režiséra Olivera Frljića vyjadruje počet ľudí, ktorí po skončení prvej občianskej vojny v Juhoslávii a vzniku samostatného Slovinska stratili všetky práva a ani po 20 rokoch neexistujú v matrikách. Traja z nich dosvedčili svojou prítomnosťou na festivale, aké to je žiť a byť súčasne vymazaný z histórie.

Práve zo Slovinska zavítal do Nitry najväčší tím profesionálov. Umeleckú, technickú a produkčnú zložku tvorilo spolu 24 ľudí. V hlavnom programe sa priamo na javisku predstavilo 126 účinkujúcich, celkovo na Divadelnú Nitru zavítalo až 247 členov súborov vrátane technického personálu.

Sprievodný program festivalu priniesol vyše 70 podujatí a aktivít na 15 rôznych miestach po celom meste Nitra. Ich hlavným dejiskom bolo Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara. Počet účinkujúcich v sprievodnom programe sa vyšplhal na zhruba 220 ľudí. Na stavbu jednotlivých častí sa použilo približne 12 ton lešenárskej konštrukcie, 300 metrov textílií a molitanu a desiatky litrov hélia, ktorými sa plnili desiatky balónov.

ravdepodobne najoriginálnejšie hudobné nástroje predstavilo zoskupenie DIY Instruments Ensemble. Jeho členovia hrali na troj- až štvormetrových originálnych nástrojoch zhotovených z nepotrebného domáceho zariadenia či odpadového materiálu.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X