V Nitre sa znova vyrába pivo, poznáte značky Trogár či Bazal?
Prvé pivo sa v Nitre varilo pred vyše sto rokmi. Tradíciu pivovarníctva v meste pod Zoborom prerušil v roku 2004 verdikt manažérov Heinekenu, ktorí rozhodli o zastavení výroby zlatého moku a presune tradičného Corgoňa do Hurbanova. Po desaťročnej prestávke sa pivo v Nitre varí opäť.
Trogár z minipivovaru
Obnoviť tradíciu výroby piva v Nitre sa rozhodla pred tromi rokmi nitrianska rodina Wolfovcov. „Pivo sme sa rozhodli variť, aby sme zaplnili medzeru na trhu v oblasti malých pivovarov. Najskôr sme varili v 200-litrovej varni v reštaurácii U Vlka. V podstate sme začínali ako reštauračný nitriansky minipivovar,“ hovorí Martin Wolf. „Pivo varíme vždy z lásky, a preto je výnimočné. Momentálne sa snažíme zastabilizovať ponuku svetlých aj tmavých ležiakov rôznej stupňovitosti aj chmelenia.“ Novodobé nitrianske pivo nazvali Trogár. „Tento názov netreba vysvetľovať, každý v Nitre vie, čo to znamená. Snažíme sa obnoviť tradíciu varenia piva v Nitre, ktorá bola prerušená zatvorením pôvodného nitrianskeho pivovaru. Sme síce iba malý minipivovar, ale postupne chceme preniknúť na trhu v Nitre aj v okolí. Aby sa nám to podarilo, snažíme sa variť naozaj kvalitné a poctivé pivo.“ Momentálne prevádzkujú minipivovar v Horných Krškanoch a produkcia piva sa časom zdesaťnásobila. „Varíme tou najstaršou metódou, akú svet pivovarníctva pozná. Používame iba základné suroviny, akými sú pivovarnícka voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice. Do piva nepridávame žiadne konzervanty a aditíva,“ hovorí výrobca.
S bazalkou aj zázvorom
Jedným z podnikov, kde môžete čapovaného Trogára ochutnať, je nitrianska Tlačáreň. Majiteľ nitrianskeho podniku Branislav Peťovský je hrdý na to, že môže čapovať „pravé nitránske pivo či nitránskeho cídera“. Aj názov tohto pubu znie „nitránsky“, aby pripomínal tradície „roduverných Nitrančanov“. K vareniu piva už privoňal aj sám majiteľ Tlačárne, zatiaľ experimentuje pre vlastnú potrebu. Jedno pivo mám práve naflaškované, tentokrát som robil „bazalkové belgian pale ale“. „Prebieha sekundárne kvasenie a za jeden-dva týždne sa bude dať piť. Chystám sa dokúpiť zázvor a budem ho odšťavovať do zázvorového piva,“ hovorí možno ďalší budúci nitriansky pivovarník, ktorý dal svojim pivám názvy Bazal a Zazerák.
Nadviazali na tradície
Keď sa vrátime o vyše sto rokov dozadu, dozvedáme sa, že na čele snáh o založenie pivovarníctva v Nitre bol nitriansky hlavný župan Viliam Thuróczy, kráľovský verejný notár Koloman Pongrácz a majiteľ pivovaru v Starom Plzenci Karol Wolf. A keďže pred dvanástimi rokmi Nitra o svoje pivo prišla, súčasní priekopníci varenia zlatého moku vracajú Nitre nielen vlastné značky piva, ale aj kus histórie.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: