Obyvatelia Nitry môžu využívať kompostéry. Viete však, čo patrí do takéhoto odpadu?
Kompostovanie nie je nič zložité, ale má svoje zásady.
Mesto začalo s prideľovaním kompostérov pre obyvateľov, ktorí majú rodinný dom. Môžu si tak svojpomocne vyrobiť kvalitné hnojivo a zároveň vrátia odpad prospešne do prírody. Minimalizuje sa tým potravinový a biologický odpad na skládkach.
Rozhodli ste sa aj vy recyklovať odpad? Kompostovanie má svoje zásady. Je potrebné vedieť, čo patrí do kompostéra a aký odpad doň určite nevhadzovať.
Vhodný a nevhodný odpad
Do kompostu je možné pridať skoro všetky biologické odpady zo záhrady a domácnosti. Kompostovať môžete zvyšky z čistenia a spracovania ovocia a zeleniny z kuchyne, zhnité ovocie, usadeniny z kávy a čajové vrecúška, škrupiny z rôznych orieškov, zvädnuté kvety a črepníkové rastliny so zeminou, lístie, burinu, roztrhané obaly z vajíčok, papierové vreckovky a i.
Na kompost nie sú vhodné surové a varené kosti, zvyšky rýb, použitý kuchynský olej, výrobky z vajec, lieky, chlieb, mlieko a mliečne výrobky, piliny a zvyšky z drevotriesky, vata, hygienické vložky a podobne.
Rady pre kompostovanie
Kompostér je vhodné umiestniť mimo zdroja pitnej vody a nemal by stáť ani v záplavovom území. Ideálne je ho mať na mieste s polotieňom pod stromom a mal by mať priamy kontakt so zemou.
Pre lepšie prevzdušnenie odpadu je vhodné kompost prekopať aspoň raz počas doby rozkladu. Prekopávanie zabezpečí aj lepšie premiešanie všetkých materiálov a zároveň urýchľuje rozklad.
Rozkladný proces môže trvať pomalšie pre nedostatok vlhkosti. Čím je v komposte viac vody, tým je v ňom menej vzduchu. Vlhkosť môžete doplniť vlhkým materiálom alebo kompost poliať. Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, nezapácha a vonia ako lesná pôda.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: