Jedna z nitrianskych univerzít vypracovala rozsiahlu vinársku publikáciu, prináša najmodernejšie poznatky
Nová publikácia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity prináša komplexnú príručku pre vinárov aj someliérov.
Komplexné a najmodernejšie poznatky z oblasti vinohradníctva, vinárstva, vinárskych technológií, chemického zloženia vína, ale aj zo someliérstva a enogastronómie sa dozviete vďaka novej knihe s názvom Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia.
Autormi publikácie sú uznávaní odborníci v uvedenej oblasti z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a to profesor Štefan Poláček, profesor Ján Tomáš, docent Vladimír Vietoris a inžinierka Mária Lumnitzerová.
Kniha Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia podľa slov jej autorov vysvetľuje detaily o úlohe vína v kultúrnom dedičstve národa, jeho výrobe, chemickom zložení, servírovaní a význame v enogastronómii doposiaľ na Slovensku chýbala.
Nová kniha je zároveň aj vysokoškolskou učebnicou a vyšla vo Vydavateľstve SPU. Svoje si v nej nájdu študenti, učitelia zaoberajúci sa uvedenou problematikou, ako aj odborní degustátori, účastníci vinárskych súťaží, spotrebitelia, predajcovia a výrobcovia vína.
Vinohradníctvo a vinárstvo
Čitatelia v publikácií nájdu históriu vinohradníctva a vinárstva, informácie o jeho súčasnom stave vo svete a perspektíve slovenského vinohradníctva a vinárstva.
Dozvedia sa rôzne a podrobné detaily o výrobe vína a požiadavky na jeho kvalitu, opísané sú vlastnosti hrozna na Slovensku registrovaných odrôd vrátane typických vlastností odrodových vín z nich vyrobených. Uvedené sú podmienky skladovania vín pre zachovanie ich kvality. Zaujímavosťou je kapitola venovaná vinárskej legislatíve a klasifikácii vín.
Jedna časť publikácie je venovaná aj príčinám vzniku chorôb a chýb vín, ich prevencia a odstránenie. V knihe sa píše aj o vplyve jednotlivých zložiek na senzorickú, nutričnú hodnotu vína a na zdravie človeka.
Najvhodnejšie kombinácie
Opísané sú tu aj najvhodnejšie kombinácie chuťovej harmónie vín s konzumovanými jedlami, degustovanie a kultúrne servírovanie vína. Zdôrazňujú sa pozitívne účinky umierneného pitia vína na ľudské zdravie, ale aj patologické dôsledky nadmernej konzumácie vína.
Rozsiahle, vyše 300-stranové dielo, uzatvára kapitola o pozícii vína vo svetovej aj slovenskej literatúre, umení a charakterizuje víno ako sociokultúrny fenomén.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: