Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vino degustacia publikacia spu vinarstvo somelierstvo gettyimages.jpg
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: GettyImages
19. marca 2019 Zaujímavosti od NitraDen.skUNIAG Diskusia()

Jedna z nitrianskych univerzít vypracovala rozsiahlu vinársku publikáciu, prináša najmodernejšie poznatky

Nová publikácia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity prináša komplexnú príručku pre vinárov aj someliérov.

Komplexné a najmodernejšie poznatky z oblasti vinohradníctva, vinárstva, vinárskych technológií, chemického zloženia vína, ale aj zo someliérstva a enogastronómie sa dozviete vďaka novej knihe s názvom Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia.

Autormi publikácie sú uznávaní odborníci v uvedenej oblasti z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre a to profesor Štefan Poláček, profesor Ján Tomáš, docent Vladimír Vietoris a inžinierka Mária Lumnitzerová.

Kniha Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia podľa slov jej autorov vysvetľuje detaily o úlohe vína v kultúrnom dedičstve národa, jeho výrobe, chemickom zložení, servírovaní a význame v enogastronómii doposiaľ na Slovensku chýbala.

Nová kniha je zároveň aj vysokoškolskou učebnicou a vyšla vo Vydavateľstve SPU. Svoje si v nej nájdu študenti, učitelia zaoberajúci sa uvedenou problematikou, ako aj odborní degustátori, účastníci vinárskych súťaží, spotrebitelia, predajcovia a výrobcovia vína.

Vinohradníctvo a vinárstvo

Čitatelia v publikácií nájdu históriu vinohradníctva a vinárstva, informácie o jeho súčasnom stave vo svete a perspektíve slovenského vinohradníctva a vinárstva.

Dozvedia sa rôzne a podrobné detaily o výrobe vína a požiadavky na jeho kvalitu, opísané sú vlastnosti hrozna na Slovensku registrovaných odrôd vrátane typických vlastností odrodových vín z nich vyrobených. Uvedené sú podmienky skladovania vín pre zachovanie ich kvality. Zaujímavosťou je kapitola venovaná vinárskej legislatíve a klasifikácii vín.

Jedna časť publikácie je venovaná aj príčinám vzniku chorôb a chýb vín, ich prevencia a odstránenie. V knihe sa píše aj o vplyve jednotlivých zložiek na senzorickú, nutričnú hodnotu vína a na zdravie človeka.

Najvhodnejšie kombinácie

Opísané sú tu aj najvhodnejšie kombinácie chuťovej harmónie vín s konzumovanými jedlami, degustovanie a kultúrne servírovanie vína. Zdôrazňujú sa pozitívne účinky umierneného pitia vína na ľudské zdravie, ale aj patologické dôsledky nadmernej konzumácie vína.

Rozsiahle, vyše 300-stranové dielo, uzatvára kapitola o pozícii vína vo svetovej aj slovenskej literatúre, umení a charakterizuje víno ako sociokultúrny fenomén.

Predna strana kniha vinarstvo spu publikacia.jpg
Zdroj: www.uniag.sk

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X