Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
REKORD: Najvä蹚í obložžený chlebík
10
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
SITA
14. októbra 2016 Zaujímavosti od NitraDen.skSITA, © SITA 2016

FOTO: Nitrianski pekári vytvorili ďalší slovenský rekord, urobili najväčší obložený chlebík

Nitrianski pekári oslávili tohtoročný Svetový deň chleba, ktorý pripadá na 16. októbra, už tretím rekordom. Po 36-kilogramovom bochníku chleba a 35-kilogramovej chlebovej torte tentoraz pripravili najväčší obložený chlebík s hmotnosťou 56 kilogramov. Jeho dĺžka bola 241 centimetrov a šírka 84 centimetrov.

Pekári naň použili 21,4 kilogramu múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litra vody. Cesto kyslo 70 minút a chlebík sa v peci upiekol za 75 minút. Rekord sa zapíše do Slovenskej knihy rekordov. „Naši pekári pečú čerstvý chlieb a pečivo do slovenských domácností už desiaty rok. Svetový deň chleba sme sa opäť rozhodli osláviť rekordom, ktorý je zároveň aj oslavou majstrovstva našich pekárov,“ povedal country manažér pekární Penam Slovakia Peter Živický.

V uplynulom roku zjedol každý Slovák v priemere 35 kilogramov chleba, spotreba pšeničného pečiva bola 30 kilogramov. Obložený chlebíček v podobe, ako ho poznáme dnes, vymyslel a začal ponúkať na začiatku 20. storočia pražský lahôdkar Jan Paukert. Podnietil ho k tomu jeho priateľ, maliar Jan rytíř Skramlík, ktorému nestačili jednohubky podávané ako malé občerstvenie. Veľkosť obloženého chlebíčka asi na tri zahryznutia si rýchlo získala ďalších priaznivcov.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X