Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ilustračna_medvede_martin_frano_upr.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Martin Fraňo, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.
23. januára 2017 Diskusia()

Blog: Nitriansky športový sprievodca – O zdravotných výhodách otužovania

Minulý víkend sa uskutočnil celoslovenský zraz ľadových medveďov, na ktorom padol celoslovenský rekord. Otužilcov sa v Nitre na Hangóckej v parku kúpalo takmer 300. Ako sa správne vo voľnom čase otužovať a aké benefity nám to prinesie do života? O tom nám povie profesionálny „ľadový medveď“ Martin Thám, ktorý si prešiel tvrdým výcvikom kráľa otužilcov – Wima Hofa v neľútostných, ľadových podmienkach priamo v Holandsku.

Najlepšie na otužovaní je to, že je zdarma. Otužovať sa môžeme na začiatok pokojne aj doma. Všetky začiatky bývajú ťažké, ale stačí mať silnú vôľu.

ľadové medvede
Martin Thám

Wim Hofova metóda pozostáva z troch základných najdôležitejších komponentov: dýchacie cvičenie, nastavenie mysle, postupné otužovanie chladom. Každý z týchto komponentov, je sám o sebe mocný pozitívny zdravotný prvok, avšak ich kombinácia tieto efekty násobí, zážitok a benefity prehlbuje. Dýchacie cvičenie je vstupnou bránou k vedomému ovládaniu imunitného systému a iných autonómnych procesov v tele. Je to aj vedecky dokázané, čo potvrdzuje tiež fakt, že sa o tom píše v knihách biológie, ktoré sa používajú na školách.

Ilustračna_medvede_martin_frano.jpeg
Martin Fraňo, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Do 20 minút si týmto dýchacím cvičením vytvárame zásadité prostredie v tele (spolu s vylúčenými hormónmi, ktoré zásadne menia „chémiu“ v tele). Výsledkom je opäť nadobudnutá schopnosť vedome kontrolovať šťastie, zdravie a silu v našich životoch.

Toto je súčasťou nastavenia mysle, ktorá je kľúčová k dosahovaniu cieľov. Dýchacie cvičenie a nastavenie mysle plne súvisia s vystavovaním sa chladu, ktoré následne naberá nové dimenzie a ľahkosť. Zásadité pH v tele posúva prah bolesti a vnímania, preto je pobyt v ľadovej vode príjemnou skúsenosťou. Chlad v tele reguluje aj zápaly. Cievy sa chladom zmršťujú a následne teplom rozťahujú a tým sa stávajú pružnejšie, pevnejšie a priechodnejšie. Vďaka priechodnejším cievam sa nám znižuje krvný tlak.

Ako začať s otužovaním? Dôležitá je postupnosť, a preto pre začiatok plne stačí si umývať ruky a tvár studenou vodou, menej naobliekaní spať pri otvorenom okne.

Ilustračna_medvede_martin_frano.jpg
Martin Fraňo, © NitraDen.sk, iDen Media s.r.o.

Veľmi účinná je sprcha so striedaním teploty – teplá/studená voda. Začať môžeme tak, že na konci našej štandardnej sprchovacej rutiny si dáme 15 sekúnd studenej sprchy rovnomerne po tele. Tento čas môžeme postupne predlžovať. V prírode je ideálne začať s otužovaním tak, že sa po lete pravidelne chodíme kúpať do vody vonku, ktorá sa postupne ochladzuje a my sa tak adaptujeme.

Jedným z veľkých benefitov otužovania je postupne rozširovanie komfortnej zóny, čo je ľahko využiteľné v akejkoľvek životnej oblasti – práca, vzťahy, bývanie. Dnes už máme možnosť naučiť sa túto metódu pod odborným dohľadom, certifikovaným inštruktorom metódy Wima Hofa.

Čo sa týka stravovania, rozhodne treba obmedziť kofeínové výrobky a dopriať si vnútorný čas pre seba v podobe meditácie, počúvania toho, čo nám hovorí podvedomie a telo. Obmedziť taktiež tučné, mastné mäsité jedlá a, naopak, dopriať si ľahké šaláty, multivamínové ovocné džúsy, veľa čerstvého ovocia a zeliny. Do jedálnička sa nám oplatí taktiež zaradiť zdravé koreniny, akými sú kurkuma, zázvor, koriander a bazalka, pre prečistenie a zvýšenie efektivity metódy otužovania pre naše zdravotné pozitíva.

Prajem všetkým pevnú a silnú vôľu, nech sa nás o rok na podujatí ľadových medveďov stretne ešte viac a posunieme slovenský, nitriansky rekord na novú métu!

Chcete komentovať dianie v Nitre?
Fotíte zaujímavé fotky Nitry?
Zriaďte si bezplatne blog na NitraDen.sk a vašu tvorbu môžu uvidieť tisíce ľudí.

Registrácia / Prihlásenie na Blog

Najčítanejšie za týždeň

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X