Aj chlieb podlieha novým trendom, rastie záujem o fit program!
Nitra 16. októbra – Pekári i spotrebitelia dnes oslavujú Svetový deň chleba. Slovensko patrí ku krajinám, kde je chlieb od nepamäti každodenným pokrmom, o čom svedčí aj jeho ročná spotreba. Každý Slovák podľa Štatistického úradu SR vlani skonzumoval priemerne takmer 39 kilogramov chleba, vyše 29 kilogramov pšeničného pečiva a deväť kilogramov trvanlivého pečiva. „Spotreba pekárenských výrobkov u nás je jedna z najvyšších v Európe,“ zhodnotil výkonný riaditeľ jednej z najväčších pekárenských spoločností na Slovensku Penam Peter Živický. Podľa jeho slov aj pekárenský priemysel podlieha vplyvom, novým trendom a zmenám. „Do popredia záujmu spotrebiteľa sa stále častejšie dostávajú výrobky, ktoré sú bezlepkové, ktoré obsahujú viac raže. Sledujeme stále väčší záujem o fit program,“ skonštatoval.
Svetový deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. Pekári na celom svete ho oslavujú od roku 2002. Podľa štatistiky Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO sa vo svete ročne spotrebuje takmer 350 miliónov ton chleba. Historici odhadujú, že prvý chlieb pochádza z mladšej doby kamennej, keď začali ľudia pestovať obilie. Rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavil prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek. O vzniku kvaseného chleba sa traduje viacero legiend. Podľa niektorých sa objavil pred 6000 rokmi v starovekom Egypte, kde možno náhodou a pôsobením baktérií vykysol na slnku. Po jeho upečení si Egypťania obľúbili pochúťku s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom. Ďalšia legenda hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom chutil viac ako placky.
Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.
K téme
Témy
Najčítanejšie za týždeň
Neprehliadnite
Máte tip na článok? Napíšte nám TU
Sledujte novinky z Nitry na:
Facebooku NitraDen.sk
Instagrame @nitraden.sk
...alebo ich odoberajte cez e-mail: