Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Perzeidy mereorický roj hviezdy obloha
Foto: ilustračné, GettyImages
7. augusta 2024 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skTS NitraDeň.sk Diskusia()

Zažite magickú noc pod hviezdami: Nitriansky Stonehenge sa zmení na pozorovateľňu nebeského divadla

Pripravte sa na nezabudnuteľný zážitok pod hviezdami. Expedícia Perzeidy láka na večer plný poznávania súhvezdí a sledovania úchvatného meteorického roja Perzeidy. Viac o podujatí, ako aj o mieste a čase konania nájdete v článku.

Čoskoro nás v Nitre čaká jedinečné podujatie – Expedícia Perzeidy. Uskutoční v piatok 9. augusta 2024 od 21.00 hod. do polnoci. Táto udalosť ponúka vzácnu príležitosť na spoznávanie súhvezdí, hviezd a orientáciu na nočnej oblohe bez použitia ďalekohľadu. Hlavným bodom programu bude pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktorý je známy svojou nádhernou svetelnou šou.

Miestom stretnutia je ale v rámci tohto podujatia nevšedné. Účastníci sa majú stretnúť priamo pri nitrianskom Stonehenge na Plieške v Zoborských vrchoch. Je to krásne a mystické miesto, ideálne na pozorovanie nočnej oblohy. Dostať sa tam môžete buď z Dražoviec, alebo od Liečebného ústavu pod Zoborom.

Meteorický roj Perzeidy má radiantom v súhvezdí Perzeus a je spojený s kométou Swift-Tuttle. Perzeidy sú viditeľné každý rok od polovice júla a svoje maximum dosahujú 12. augusta, pričom najväčšia aktivita tohto roja prebieha od 8. do 14. augusta. Toto podujatie vám umožní vidieť tieto padajúce hviezdy v plnej kráse.

Organizátori odporúčajú účastníkom, aby si so sebou priniesli pitie, jedlo, repelent, niečo na ležanie, ako je spacák, deka, karimatka alebo ležadlo. Vzhľadom na nočné chladnejšie teploty je vhodné sa teplejšie obliecť. Podujatie sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia.

Vstup na podujatie je voľný a organizuje ho Krajské osvetové stredisko na Fatranskej 3. Nezmeškajte príležitosť zažiť nezabudnuteľnú noc pod hviezdami.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X