Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Neonacisti nitra.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: cdn.sita.sk
16. januára 2019 Správy NitraKrimi od NitraDen.skSITA Diskusia()

Proces v kauze Mariatchi sa začal po viac ako 5 rokoch od incidentu

Výsledkom bitky boli viaceré zranenia a zlomeniny, po kopancoch do hlavy zostali v bezvedomí.

Na Okresnom súde v Nitre dnes vypovedali traja poškodení v kauze Mariatchi. Opísali brutálnu bitku, ktorá sa udiala v noci z 5. na 6. októbra 2013 pred barom Mariatchi v centre Nitry. Jej výsledkom boli viaceré zranenia a zlomeniny poškodených. Po kopancoch do hlavy zostali v bezvedomí.

Obžalovaní sú Peter Š., Boris H., Martin B., Dušan V. a Michal P., ktorí požiadali, aby sa pojednávanie konalo v ich neprítomnosti. Čelia obžalobe zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a z prečinu výtržníctva v spolupáchateľstve, jeden len z výtržníctva. Proces sa začal 14. januára po viac ako piatich rokoch od incidentu.

Majiteľ vypovedal, ako došlo k útoku

Ako vypovedal majiteľ baru Radovan Richtárik, v ten večer prišla do jeho podniku partia vyholených mladých mužov z klubu Walhala, ktorý sa v tom čase nachádzal oproti Mariatchi a mal povesť neonacistického klubu. Prišli rovno k baru, kde si pýtali cigarety. Barmanka im ich nechcela predať, na čo sa nahnevali a Richtárik sa podľa svojich slov snažil situáciu upokojiť.

Poprosil som ich, aby odišli a nerobili problémy, na čo ma jeden z nich napadol,“ povedal Richtárik. K baru priskočili ďalší zákazníci podniku, strhla sa trma-vrma a muži následne odišli. Po nejakom čase sa pred dverami podniku objavila väčšia skupina vyholených mužov z klubu Walhala. Richtárik mal obavu, že mu rozbijú zvonka sklá na podniku, čo sa v minulosti už viackrát stalo, preto otvoril dvere a chcel situáciu upokojiť.

Prišla spŕška úderov, nastala tam panika, ľudia sa tlačili von, potkol som sa, na zemi som dostal kopanec do hlavy a stratil vedomie,“ vypovedal dnes na súde. Rozbité mal temeno hlavy, opuch oka a ďalšie zranenia. Bol v bezvedomí a zákazníci ho preniesli do podniku, aby neutrpel ešte ďalšie zranenia, a potom ho odviezla sanitka. Na videozázname z bitky v stredu Richtárik na súde identifikoval muža, ktorý ho napadol pri bare ako Petra Š.

S útočníkmi boli problémy už v minulosti

Útočník mal podľa jeho opisu zelenú bomberu. „Hneď, ako vošli do podniku, sme ich zaradili podľa imidžu k návštevníkom klubu Walhala, ktorých považujem za neonacistov,“ povedal Richtárik. Ako pokračoval, s návštevníkmi tohto klubu mali problémy už v minulosti. Len mesiac po otvorení Mariatchi im hádzali kamene do okien, niekoľkokrát im rozbili dvere, slovne a fyzicky napádali zákazníkov.

Incident podľa jeho slov výrazne ovplyvnil návštevnosť jeho podniku. „Dodnes ešte počúvam, že tam nechoď, tam sú bitky, takže z podnikateľského hľadiska to bolo nie veľmi šťastné,“ povedal Richtárik pre médiá. Dodal, že verí v spravodlivosť a bol by rád, keby sa už celá vec uzavrela.

Ako druhý vypovedal zákazník podniku Peter M., v tom čase študent univerzity. Keď videl, že sa situácia vyhrotila, vyšiel pred bar a snažil sa podľa svojich slov útočníkov upokojiť, ale odpoveďou bol úder do tváre, ktorý nevidel, pretože prišiel zboku. Zostal po ňom dezorientovaný a začal utekať, avšak bol naďalej atakovaný. Po útoku zostal ležať na ceste v strede križovatky. Ako povedal, neskôr zvracal, zrejme z otrasu mozgu. Skončil so zlomeným nosom, rozsiahlym opuchom oka a zlomeninou prsta. Útočníci podľa jeho slov vzhľadom pripomínali futbalových chuligánov.

Jeden z poškodených zostal po kopanci do hlavy v bezvedomí

V podobnom duchu vypovedal aj ďalší poškodený Marek K., zákazník Mariatchi. Počas bitky pred podnikom dostal kopanec do hlavy a viac si nepamätá, pretože bol v bezvedomí. Neskôr zistil z kamerového záznamu, ktorý odvysielali médiá, že ho kopli do hlavy až trikrát.

Ataky na bar Mariatchi nasledovali aj po tomto incidente. Počas silvestrovskej noci z roku 2013 na 2014 rozbili útočníci sklo na dverách podniku a keď sa ich Richtárik snažil odfotiť, dostal úder, po ktorom spadol na zem. Nasledovali kopance do hlavy a zlomili mu nohu. V prípade tejto bitky poslal súd do väzenia Jána Ď. na šesť a pol roka. Profesionálny vojak Tomáš S. vinu priznal a dohodol sa s prokuratúrou, za kopance do hlavy dostal pokutu 400 eur. František B. dostal polročnú podmienku s ročným odkladom.

Pojednávanie bude pokračovať 15. februára. Ráno budú vypovedať ďalší svedkovia, popoludní znalci. Prehrať by sa mal aj záznam z bezpečnostných kamier, na ktorých je zachytená bitka pred podnikom. Ďalší termín pojednávania stanovil predseda senátu na 18. marca, zaznieť by mali záverečné reči.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X