Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Viral Diseases - Hand Infected - Hand foot and mouth disease HFMD
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: Gettyimages
20. novembra 2018 Správy NitraOznamy a dôležité informácie od NitraDen.skSITA Diskusia()

Dvoch pacientov hospitalizovaných pre osýpky prepustili, u ďalšieho je podozrenie na ochorenie

V Nitre hospitalizovali pacienta s podozrením na osýpky, výsledky odberov ešte nie sú známe.

Dvoch pacientov, ktorých hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Nitra s osýpkami, prepustili do domáceho liečenia. Išlo o 17-ročného Ukrajinca a 11-mesačné dieťa z okresu Šaľa. „Momentálne máme hospitalizovaného pacienta s podozrením na osýpky, avšak výsledky odberov ešte nie sú známe,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra Tatiana Timková.

Mladík z Ukrajiny prišiel na návštevu rodiny do Nových Zámkov. Dieťa z okresu Šaľa nebolo ešte pre nízky vek očkované. Prvé príznaky choroby sa u neho objavili po návrate z Turecka.

Osýpky sú vysoko infekčné ochorenie, u ktorého dochádza k prenosu predovšetkým kvapôčkami sekrétov dýchacích ciest,“ uviedla Timková. Na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre platí na Infekčnej klinike Fakultnej nemocnice Nitra naďalej zákaz návštev až do odvolania.

Osýpky sú vírusové ochorenie sprevádzané charakteristickými vyrážkami. Nákaza sa šíri vzdušnou cestou, inkubačná doba je zhruba osem až 11 dní. Pri ťažšom priebehu vyrážky sprevádza horúčka, blúznenie, objaviť sa môže i krvácanie slizníc, zápal pľúc a mimoriadne závažnou komplikáciou je osýpková encefalitída, čiže zápal mozgu. Prevenciou ochorenia je očkovanie.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X