Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Avarske pohrebisko nalezisko d4r7.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Via Magna
8. septembra 2018 Zaujímavosti od NitraDeň.skSITA, © SITA 2018 Diskusia()

V Nitre udelili výročné ceny revue Pamiatky a múzeá za rok 2017

Víťazom kategórie objav/nález sa stalo avarské pohrebisko v Bratislave – Podunajských Biskupiciach so 485 hrobmi.

Výročné ceny revue Pamiatky a múzeá za rok 2017 udelili v piatok 7. septembra v Župnom dome v Nitre. Udeľovanie cien za najvýznamnejšie aktivity v oblasti kultúrneho dedičstva sa konalo v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku.

Víťazom kategórie objav/nález sa stalo avarské pohrebisko v Bratislave – Podunajských Biskupiciach, ktoré sa našlo počas archeologického výskumu v súvislosti s výstavbou bratislavského diaľničného obchvatu. Výskum vedie archeológ Milan Horňák. Preskúmaných bolo 485 hrobov z 8. storočia, v ktorých boli uložené nádoby, pracovné nástroje, šperky či kosti zvierat. Zdokumentovaných bolo viac než 6 000 hrobových predmetov.

V kategórii akvizícia triumfovala akvizícia sklárskych výrobkov zo zaniknutých novohradských sklární. Výskumom sklárstva stredného Slovenska s dôrazom na produkciu sklární Novohradu sa zaoberá Novohradské múzeum a galéria v Lučenci. V rámci tohto projektu sa múzeu podarilo získať unikátny set skla zo vzorkovne už zaniknutého sklárskeho podniku Slovglass Poltár. Najlepšou expozíciou za rok 2017 sa stala expozícia Príroda Turca a Kmetianum v Múzeu Andreja Kmeťa v Martine. Expozície sú doplnené množstvom interaktívnych prvkov ako sú napríklad zvuky zvierat, dotykové monitory s informáciami o jednotlivých biotopoch, digitálna mapa, mikroskop, lupy a iné.

Najlepšou výstavou za minulý rok sa stala výstava Leopold Horovitz – Stratený/Nájdený, ktorá vznikla v koprodukcii Východoslovenského múzea v Košiciach so Slovenskou národnou galériou v Bratislave. Na výstave prezentovali viac ako 50 originálnych diel autora, medzi ktorými nechýbali ani práce z prestížnych zahraničných a súkromných zbierok z Poľska, Rakúska a Maďarska. Publikáciou roka 2017 sa stala knižná monografia Katedrála svätého Martina v Spišskej Kapitule. Zostavila ju výskumníčka historických stavebných pamiatok Magdaléna Janovská a historik a archivár Vladimír Olejník.

V kategórii publikácia – drobná tlač – periodiká uspela metodická publikácia Pavla Ižvolta Údržba historických stavieb. Veža Kostola svätého Jána apoštola a evanjelistu v Banskej Belej sa stala víťazom kategórie obnova/adaptácia. V kategórii reštaurovanie porota ocenila reštaurovanie veľkorozmerného barokového obrazu s motívom Panny Márie Kráľovnej anjelov v depozitári Galérie mesta Bratislavy v Devínskej Novej Vsi.

Významné lesnícke miesta na Slovensku je názov viacročného projektu, ktorý si odniesol cenu v kategórii akcia/podujatie/dlhodobý projekt. Dokumentárny film režisérky Sone G. Lutherovej Zatopené vypovedá o kaštieli v Parížovciach a o osudoch ľudí s ním spojených. Niektoré časti budovy sa zachránili a pretrvali naprieč stáročiami, ostatné zaliali vody Liptovskej Mary. Dokument uspel v kategórii film/video/audio/multimédiá/internet. Informácie poskytla agentúre SITA Katarína Lacková z časopisu Pamiatky a múzeá.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X