Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Perie pixabay.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ilustračné: pixabay.com
15. novembra 2017 Podujatia a akcie Nitra od NitraDen.skSITA, © SITA 2017 Diskusia()

V zlatomoravskom múzeu budú predvádzať tradičné páranie peria

Tradičné páračky, aké bývali kedysi na dedinách, ožijú 24. novembra o 15. hodine v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach. Členky Speváckeho súboru Zlatomoravčianka premenia priestory múzea na dedinskú izbu, v ktorej ukážu páranie peria, ktoré bolo v minulosti spoločenskou udalosťou.

Prácu budú doprevádzať rozprávaním o tejto tradícii a spievaním piesní. Po skončení pohostia návštevníkov tradičnými jedlami, ktoré sa v minulosti podávali pri tejto udalosti.

„Perina z poctivo nadriapaného peria je dnes už pomaly raritou, pretože ju nahrádzajú prikrývky z umelých vlákien. Nájdu sa však oblasti, v ktorých ju ľudia stále používajú,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová, manažérka pre marketing a styk s verejnosťou Ponitrianskeho múzea v Nitre, pod ktoré patrí aj pobočka Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Páračky sa zvykli konať v zimnom období po ukončení prác na poli. Ženy a dievčatá sa schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej svadobnej výbavy pre dcéru či na krstiny. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci. Pri tejto spoločenskej udalosti sa rozprávali žartovné i strašidelné príbehy a spievali sa piesne. Páračky nezriedka končili aj rôznymi hrami či tancom. Po skončení prác gazdiná všetkých pohostila koláčmi, sušeným ovocím a pálenkou.

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X